Folklorno društvo Pazin na Prespanskoj berbi jabuka u Resenu

fdp_resen_2013Proteklog su tjedna članovi Folklornog društva Pazin gostovali u makedonskom Resenu na manifestaciji “Prespanska berba jabuka”, kulturno-gospodarskoj manifestaciji kojom se obilježava početak berbe jabuka u toj makedonskoj regiji. Pazinski su folkloraši u Makedoniju išli na poziv počasnog konzula Republike Hrvatske u Makedoniji, gosp. Branka Maretića, a ugostio ih je Folklorni ansambl Taše Miloševski koji su pred dvije godine imali nekoliko nastupa u Istri.

Četrdesetak članova Folklornog društva Pazin u Resenu je nastupalo dva dana. Prvog su dana na ulicama Resena upriliči defile, zajedno s već spomenutim ansamblom Taše Miloševski iz Makedonije i folklornim ansamblom Etnos iz Buharske. Drugog su dana na glavnoj pozornici manifestacije održali pol-satni nastup u kojemu su predstavili plesove i pjesme istarskog poluotoka.

Završna večer protekla je u posebno svečanom raspoloženju, kada su predstavnici Folklornog društva Pazin Sandra Farkaš, Davor Bažon, Željko Farkaš i Katja Pernić pozvani na prijem kod resenskog gradonačenika Đoke Srezoskog i počasnog konzula Republike Hrvatske u Makedoniji, gosp. Branka Maretića. U ugodnom razgovoru prisjetili su se dosadašnjih posjeta folklornih društava Istri i Makedoniji, te dogovorili nove suradnje.

Preostala tri dana protekla su u znaku razgledavanja, pa su tako pazinci iskoristili priliku da posjete Ohridsko jezero, samostan Sv. Naum i Bitolu, grad kojega su posjetili 2009. godine u sklopu svojeg prvog gostovanja u Makedoniji.

FDP / iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.