Folklorno društvo Pazin s gostima obilježilo uspješnu godinu

U tek osrednje ispunjenoj velikoj koncertnoj dvorani pazinskog spomen doma Folklorno društvo Pazin zajedno sa svojim gostima iz Delnica, Žejana i Peroja održali su božićno-novogodišnji koncert i prikazali raskoš folklora Istre i Hrvatske, kao i nacionalnih manjina koje žive na ovim područjima. Sat i pol programa prožetih svirkom, pjesmom i plesom svojevrsni je pečat ovogodišnjeg rada pazinskih folkloraša.

Osim domaćina, na koncertu su nastupili Društvo Perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”, Folklorno društvo “Žejanski zvončari” iz Žejana i KUD “Delnice” iz Delnica. Koncert se u petak, 16. prosinca, održao u velikoj koncertnoj dvorani pazinskog spomen doma.

Domaćini su predstavili nekoliko svojih sekcija: obje dječje sekcije s plesovima Sette passi, Rašpa i Cotić, odrasla sekcija s plesovima Splitskog područja Monfrina i Kvadrilja, te plesovima Hrvatskog Zagorja, uz glazbenu pratnju glazbene sekcije.

Društvo perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” registrirano je 2000. godine i do danas aktivno djeluje sa sjedištem u Peroju. Sekcije koje su aktivni nosioci programa rada društva uspješno ostvaruju svoje zadaće, koje se odnose na očuvanje vjere, običaja, jezika i pisma. Društvo Perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” otplesali su Zetsko kolo i splet crnogorskih kola “Poigraj, poskoči” i otpjevali tri stare perojske pjesme.

Kulturno umjetničko društvo Delnice dolazi iz „ Zelenog srca Hrvatske“, Gorskog kotara. Danas u KUD-u aktivno djeluje mješoviti pjevački zbor, vokalna skupina „Dim“, tamburaši te folklorna skupina. Folklorna skupina KUD-a Delnice nositelj je promicanja tradicijske baštine goranskog kraja s naglaskom na pjesme, plesove i nošnju Grada Delnica. U Pazinu su zapjevali pjesme i otplesali plesove Gorskog kotara.

Sekcija “kntaduri” (knta= pjesma) iz Žejanskog folklornog društva “Žejanski Zvončari” njeguju starinsko dvoglasno pjevanje, sviranje na cindri, te obrađuje popularne melodije na žejanski dijalekt, a u svrhu očuvanja svog jezika koji se nalazi na popisu ugroženih jezika pri Unescu. Žejanci su izveli pjesme Pusta mladost, Dela Jurine prla Štipe i Tiha Nopte.

Publici se na koncertu obratio i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić koji nije krio ponos što ovo društvo djeluje u njegovom gradu.

Folklorno društvo Pazin zahvaljuje se svima koji ih podržavaju na bilo koji način i raduje novoj godini ispunjenoj folklorom.

FDP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.