Fornažar: Imali smo najjaču momčad u ligi

Zadržan kompletan igrački kadar, realno poimence jedan od najboljih u četvrtoligaškom društvu, kojemu je još pridodano nekoliko zvučnih pojačanja te financijska situacija “pod kontrolom”, činili su uoči početka netom završene sezone u Četvrtoj HNL – atmosferu medu pazinskim nogometašima više nego zavidnom, pa čak i pomalo neuobičajenom za naše prilike.

Stoga su i visoke ambicije Pazinke Qubik, plasman medu prve četiri momčadi s obzirom na najavljenu reorganizaciju lige, bile opravdane. Kad su se sveli računi, na polusezoni su Pazinjani bili šesti s 24 osvojena boda, na proljeće su “uhvatili” bod više, a mjesto je ostalo isto. Takav je učinak u pazinskom klubu ocijenjen podbačajem u rezultatskom smislu.

Nakon što je na proljeće izgubljena svaka šansa da se uhvati mjesto koje vodi u viši rang, došlo je do promjene trenera. Isto tako, kad prema planu ne ide na sportskom borilištu, polako počinju zapinjati i ostale stvari, prije svega financije, što nije zaobišlo ni pazinski klub koji je gotovo preko noći iz spomenute idile došao u situaciju da mora nešto promijeniti za nastavak normalnog funkcioniranja.

– Uoči sezone odlično smo odradili posao. Zadržali smo sve igrače, doveli pojačanja te smo imali situaciju kakvu se samo poželjeti može. Uvjeren sam da smo u prvenstvo ušli s najjačom momčadi u ligi te se u neku ruku, s obzirom da sam i selektirao igrače za novu sezonu i odradio pripreme, smatram odgovornim za rezultatski neuspjeh. Relativno loš jesenski dio odredio je cijelu sezonu – prihvatio je svoj dio krivice Boris Fornažar, trener koji je vodio momčad do dva posrtaja u nastavku prvenstva, a sada član Izvršnog odbora kluba.

– Isto tako, smatram odgovornima igrače poput Funčića, Androšića, Dujanića, Stranića i Valea, koji su trebali s ostatkom ekipe dati više od šestog mjesta. Činjenica je da jesenas, a isto tako ni na proljeće, nismo pobijedili niti jednu ekipu koja je bila trenutno ispred nas na ljestvici, što je u neku ruku odredilo i konačni plasman.

Na proljeće je na rezultatski posrtaj pridodana i lošija sveukupna financijska situacija u klubu, stoga ipak na kraju moram odati priznanje mladom treneru koji je nakon mene sve izgurao do kraja. Riječ je o Darku Androšiću, dotad Fornažaraovom asistentu, koji je nakon dva proljetna poraza, od Mladosti i Naprijeda čime su šanse za proboj u viši rang svedene na nulu, ali i zbog privatnih obaveza dotadašnjeg
trenera, preuzeo ekipu.

– Čast mi je bila preuzeti tu obavezu i postati trener. Bilo mi je puno lakše nego mom prethodniku, jer se od mene očekivalo samo da s ekipom odradim što bolje ostatak polusezone. Mislim da sam u tome uspio. Zadržali smo šestu poziciju na ljestvici, ponajviše zahvaljujući igračima koje moram pohvaliti i čestitati im što su pokazali zajedništvo i nisu dopustili da se u ekipu uvuče sivilo – rekao je Androšić.

Situacija nije bezizlazna Pitanje koje se sad nameće je kako i što dalje? Bivši i sadašnji trener suglasni su oko mogućnosti trenutnog igračkog kadra za koji smatraju da je više nego kvalitetan da odradi zahtjeve koje će postaviti nova sezona. Ipak, s obzirom na trenutno stanje, kako kažu, iluzorno je očekivati prošlogodišnju situaciju. Sad je na redu uprava koja mora naći rješenje.

– Uzroke situacije koja nas je zadesila, nešto kasnije nego ostale, kad je klub upao u financijske probleme, mogli bi pripisati prije svega  velikom trošku lige, a i samom trošku koji se javlja za podmirivanje obaveza koje su potrebne za normalno svakodnevno funkcioniranje. Iz proračuna smo dobili nešto manje od planiranog. Tako je za prošlu godinu od Grada izostalo 24 posto planiranih sredstava, a ove je godine dosad uplaćeno 30 posto.

No, u neku ruku možemo biti zadovoljni jer je, s obzirom na cjelokupnu situaciju, to bilo i očekivano, pa se moramo prilagoditi. Situacija po meni nije bezizlazna. Naš rad se ne veže samo uz sredstva dobivena od Grada, nego i od sponzora koji nam stvarno puno pomažu i spremni su i dalje to činiti – rekao je predsjednik Pazinke Qubik Edi Ćus.

– Pokušat ćemo srezati izdatke vezane uz rad kluba. Možda ćemo, ako bude potrebno, ukinuti jednu od mladih kategorija, jer je to sad veliki pogon koji takoder “proguta” odredena sredstva. Isto tako pokušat ćemo pronaći još sponzora, te napraviti financijsku konstrukciju koje ćemo se držati. Popričat ćemo s igračima i prvu ekipu za sljedeću sezonu slagat ćemo u okvirima naših mogućnosti. Problema je dosta, ali sam uvjeren da ćemo to prebroditi – zaključio je Ćus.

Glas Istre, 20. lipnja 2011.

3 komentara na “Fornažar: Imali smo najjaču momčad u ligi”

 1. sportas napisao:

  a da umjesto jedne od “mladih kategorija” ukinete seniore? mislim 4. liga zapad, kome to treba, dajte dici da se igraju, a ovi starci nek si sami plaćaju ligu, kao i drugi sportaši u pazinu.

 2. heheh napisao:

  Pametno.

 3. Adidash napisao:

  Točno. Ako se klub ponosi brojem djece, onda neka na njih stavi i naglasak. Uostalom, to je ključni element za dobivanje sufinanciranja iz g. budžeta/budžeta zsugp, stoga nek se tako stvari i postave.
  4. liga zapad? :-) Kako li je tek na istoku…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.