Fotogalerija: 10. izdanje TradInEtno festivala

Proteklih se desetak dana u Pazinu održalo jubilarno deseto izdanje TradInEtno festivala – kulturno-umjetničkog događaja koji je po mnogo čemu nadmašio zamisli i prvobitnu ideju začetnika Gorana Farkaša. Radionice su okupile rekordnih pedesetak polaznika, a svoje slavljeničke koncerte upravo su na ovom festivalu održali Afion i Čipkice.

TradInEtno festival događanje je prvenstveno tradicijske i etno glazbe, čiji se sadržaji događaju na raznim pazinskim lokacijama. Ove su se godine tako održavale vokalne, instrumentalne i plesne radionice za svih, radionice izrade minijaturne harfe namijenjene prvenstveno djeci, te nekoliko drugih dječjih radionica, second hand sajam, te razni koncerti.

Događanja su bila smještena na lokacijama od pazinskog Parka Narodnog ustanka, preko ulica i kafića Bunker, pa sve do pazinskog kaštela, od petka, 20. srpnja do subote 28. srpnja 2018. godine.

Po prvi puta, TradinEtno festival u svom programu je programu imao Makedonske glazbe. Radionicu je vodio Aleksandar Jovevski, virtuoz na kavalu i član popularnog etno sastava Afion.

Uz navedenu, TradInEtno camp radionica, pod vodstvom Allana Skrobea i Ane Čorić, glazbena je okosnica festivala. Na ovoj specifičnoj radionici polaznici su međusobno naučili po jednu melodiju ili pjesmu iz svoje zemlje koju su zatim aranžirali za orkestar sačinjen od svih polaznika kampa.

Čak dvije vokalne radionice prikupile su veliki broj zainteresiranih pjevačica i pjevača: vokalna radionica pod vodstvom iskusne glazbenice Lidije Dokuzović, pjevačice benda Afion i osnivačice etno zbora Čipkice, te radionica pjesama Balkana pod vodstvom Dunje Bahtijarević, glavnog vokala etno grupe Kazan.

Plesna radionica KoloNaOkolo, pod vodstvom Koviljke Marečić, i ove je godine naučila i predstavila balkanska kola. Radionica Ples na tavolac, koja predstavlja zaboravljeni oblik seoske zabave u kojemu se dio sela ogradio, a “ulaz” naplaćivao tako da se glazbenicima plaćalo da odsviraju pojedini ples, održala se i ove. Glazbeni dio je vodio Dario Marušić dok je za plesove bila zadužena Koviljka Marečić.

Ovogodišnja novost su radionice za djecu koje su se održavale u ponedjeljak, četvrtak, petak i subotu, u jutarnjim satima, a obuhvaćala je čitanje priča, te izradu minijaturne harfe. Samo su tri dana bila potrebna da djeca, uz stručno vodstvo belgijskog majstora, naprave instrumente na kojima su zasvirali.

Okosnicu glazbenog programa ovogodišnjeg TradInEtno festivala činio je Afion (bend kojeg je osnovala Lidija Dokuzović, tada studentica etnologije, a koji se ponovno okuplja baš zbog nastupa na tradicionalnom desetom TradInEtno festivalu te slavi 15 godina postojanja), Čipkice (etno zbog iz Zagreba koji je iza sebe ima jedan objavljeni album i veliki broj nastupa i glazbenih suradnji, između kojih je i nastup u emisiji Do posljednjeg zbora s pazinskom etno skupinom Veja, a koji ove godine slavi 10 godina postojanja), Cumbia Club de Liege (zanimljiv Belgijski bend koji basom, perkusijama, harmonikom i vokalima izvodi glazbu Južne Amerike) te DJ Zem (Belgijski DJ koji kombinira razne svjetske ritmove i koristi ih za stvaranje plesne atmosfere).

Drugi dio tjedna, od četvrtka do subote, glazbeni programi održavali su se i u parku, pod nazivom “Obiteljski koncerti”. Zamišljeni kao akustični koncerti pred publikom svih godina, dali su pravi osvježenje u toplim pazinskim danima. Nastupili su tako TradInEtno kamp, Goran Tomić trio i Domski bend.

Etno skupina Veja, svojevrsni kućni bend festivala, ove je godine zajedno s Anom Čorić, napravio malu kazališnu predstavu za djecu, također u parku, u vrijeme obiteljskog koncerta, na kojoj su uprizorili Magično putovanje Dolinom mlinova, priče koju su napisale Noelija Blanco i Valerija Docampo.

Organizator manifestacije je udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Suorganizatori su Folklorno društvo Pazin, Gradska Knjižnica Pazin, Društvo Naša Djeca Pazin i Centar za mlade „Alarm“ iz Pazina.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu Istarske Županije, Turistička zajednica Središnje Istre, Muzej grada Pazina, Etnografski muzej Istre i mnogi drugi sponzori.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.