Fotogalerija: Članovi pazinskog Hiperaktiva na ekspediciji u Španjolskoj

2Nedavno je završila prva 20-dnevna istarska sportsko-penjačka ekspedicija na ponajboljoj penjačkoj destinaciji u Španjolskoj, Chulilli smještenoj u regiji Valencia.

Penjačka ekipa u sastavu Goran Matika (Hiperaktiv Pazin), Enna Peroš (Hiperaktiv Pazin), Ulric Rousseau (Kanada) i Eva Moya Prado (Meksiko) uspjela je u svom osnovnom cilju koji su si postavili prije put – u šesnaest penjačkih dana ispenjali su više od stotinu zahtjevnijih penjačkih smjerova kategorije od 6a do 8a (ljestvica inače seže od 3 do 9b+) od čega više od 70 različitih. Ukupno su ispenjali tri i pol kilometra smjerova vertikalnog ili negativnog nagiba. Zadovoljstvo zbog dostignutog visoko postavljenog cilja dodatno su osnažila dva rekorda koji je pazinski penjački par postigao.

Goran Matika uspio je na penjalištu Chulilla, na stijenama 160 metara dubokog kanjona kojeg je oblikovala rijeke Turia, ispenjati smjer “Los veteranos” težine 8a iz prvog pokušaja (engleski termin je onsight, na prvi pogled) što ga čini drugom osobom koja je uspjela ispenjati smjer takve težine u Istri, a petom u Hrvatskoj. Enna Peroš je napravila isto to, ali sa smjerom “Revuelta en el frenopatico” težine 7b+ čime je postala prva žena u Istri kojoj je to uspjelo, a četvrta u Hrvatskoj.

– Kod penjanja smjerova naglasak se stavlja na penjanje na pogled (onsight), što znači da nemaš nikakve informacije o liniji koju penješ i prvi puta u životu je penješ. U prijevodu, imaš jedan pokušaj u životu za tu liniju, ako padneš više nije onsight, pojašnjava nam pazinska penjačica Enna Peroš. Podršku im je došla dati prva predsjednica SPK Hiperaktiva Helga Bravar, a ekspediciji su se na licu mjesta pridružili prijatelji iz Slovenije (Klemen i Anja Bečan) i Meksika (Christopher Wallace), pritom je svjetski poznati sportski penjač Klemen Bečan ostvario izuzetan rekord koji nosi svjetsku težinu.

Smjer “Siempre se puede hacer menos” težine 8c+ koji dosad nitko nije uspio ispenjati, odnosno radilo se tek projektiranom smjeru dužine 70 metara, uspio je ispenjati u prvom i jedinom pokušaju. Bečan je tako postao druga osoba u svijetu kojoj je to uspjelo. Time je izjednačio rezultat još jednog svjetski poznatog penjača Patxi Usobiaga iz Španjolske koji je 2007. godine to uspio na smjeru “Bizi Euskaraz” na penjalištu Etxauri. Još se očekuje potvrda Bečanovog rezultata.

Ekspedicija je potrajala od 20. prosinca do 10. siječnja tako da su penjači na stijenama doživjeli kako Božić tako i Staru i Novu godinu. Smješteni su bili u obližnjem malom mjestu, Chulilli koje broji oko 800 stanovnika, a vrijeme ih je, premda prohladno, poslužilo. Zbog značajnog zahlađenja (i financijskih ograničenja) odgodili su planirani obilazak ostalih španjolskih penjališta budući da je u Chulilli vrijeme bilo najugodnije, štoviše, iz toga razloga su to penjalište opsjeli nebrojeni svjetski penjači, pa su ostvarena brojna poznanstva što će im pomoći pri razvijanju ovog sporta koji je još uvijek u povojima. Na destinaciji su ostvarili suradnju s lokalnim penjačima kojima su pomogli opremiti jednu novu penjačku liniju, a na proljeće očekuju uzvratni posjet Istri, točnije penjalištima u okolici Buzeta i Pazina. Ostvarili su suradnju i s fondacijom “Climbing gear for kids” koja je donirala dječju penjačku opremu koja će se uručiti dijelu aktivnijeg podmlatka SPK “Hiperaktiv”.

O samoj ekspediciji idućih će se dana moći pročitati dnevnik penjanja na web stranicama hiperaktiv.com gdje će se također moći vidjeti video snimka Bečanova rekorda. Pokrovitelji pohoda bili su Grad Buzet, Grad Pazin, Savez sportova Istarske županije te obrt Altus. Istarska ekipa već planira iduću veliku ekspediciju. Smjer je Meksiko, a razdoblje Božić kada je u toj dalekoj zemlji najbolje vrijeme za penjanje.

tekst: Tiskano izdanje glasistre.hr

1 komentara na “Fotogalerija: Članovi pazinskog Hiperaktiva na ekspediciji u Španjolskoj”

  1. suzij napisao:

    bravo, ekipa!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.