Fotogalerija: Folkloraši dupkom ispunili spomen dom

fdp_koncert_2_2014_5Na Božićno-novogodišnjem koncertu Folklornog društva Pazin, održanom u subotu u maloj koncertnoj dvorani pazinskog spomen doma, tražilo se mjesto više. Uz tradicijske pjesme i plesove iz većeg djela Hrvatske, domaćini su predstavili i ples Štajeriš kojega plešu samo još oni, a publika je posebno pohvalila ansambl i vokalnu skupinu Despina, Makedonskog kulturnog foruma iz Pule.

Koncert su pjesmom na tanko i debelo Koliko je od Učke do mora otvorili Laura Benčić i Zoran Karlić (iz KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana) i time pokazali uspješnu suradnju ovih dvaju društava na području čuvanja tradicije takvog oblika pjevanja za što su na nekoliko natjecanja osvajali najbolja mjesta.

Najmlađa dječja sekcija predstavila se plesom Rašpa, dok je starija dječja sekcija otplesala Cotić – još jedan zaboravljeni ples koji se nažalost nalazi samo na repertoaru Folklornog društva Pazin. Odrasla sekcija zatim je otplesala splet plesova šibenskog zaleđa s instrumentalnom pratnjom Željka Farkaša na mandolini, Guida Fabrisa na harmonici, Gorana Farkaša na gitari i voditelja glazbene sekcije Marka Pernića na kontrabasu.

KUD Stjepan Žiža iz Rovinjskog sela prvi su se, od gostiju, predstavili. Otplesalo su staru polku, promenu i balun. Zbog spriječenosti glavnog svirača izostao je seljanski balun, jedinstven u Istri po tome što se ne pleše u paru nego muškarac pleše s dvije djevojke. Svirka praćena harmonikom i ponekad malom sopelom pratila je sve plesove.

Domaćini su zatim otplesali dubrovačku poskočicu Linđo, uz pratnju Gorana Farkaša na lijerici. Kako za svaki ples folkloraši koriste narodne nošnje iz kraja odakle plesovi dolaze, ni ovaj ples nije bio iznimka. Uigranost i čvrstoću nastupa publika je prepoznala i nagradila višestrukim aplauzom.

Sljedeći gosti, KUD Vivodina, s kojim pazinski folkloraši imaju bogatu prošlost u vidu suradnji i gostovanja, predstavili su se plesovima i pjesmama iz svog kraja uz pratnju tamburaškog orkestra. Njihovo je društvo specifično po tome što su skoro svi podaci o nošnjama bili na korak do uništenja, prije nego su ih u potpunosti rekonstruirali i spasili od zaborava.

Ono što je uslijedilo oduševilo je pazince. Vokalna skupina i ansambl Despina, Makedonskog kulturnog foruma iz Pule, pokazali su zavidnu mogućnost izvedbe makedonskih pjesama kao i improvizacija u čemu je prednjačio banjalučki harmonikaš Andrej Pezić, koji je često dio orkestra. U izvedbi Što imala k’smet Stamena pridružio im se svestrani Goran Farkaš na gajdama, a najveći su aplauz dobili za popularnu Jovano, Jovanke koju su izveli u aranžmanu njihovog voditelja Tonija Pernića.

Kraj koncerta pazinci su obilježili balunom i štajerišom, uz podjelu prigodnih darova svojim gostima.

U ime Grada Pazina publici se obratila pročelnica za kulturu Nevija Srdoč, koja je pohvalila rad društva i poželjela svima dobru zabavu na koncertu. Program je majstorski vodila Ivana Ujčić.

FDP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.