Fotogalerija: Folklorna večer pobudila interes pazinske publike

Folklorna_vecer_2014_1Mala koncertna dvorana pazinskog spomen doma bila je tijesna za sve posjetitelje koji su sinoć došli na osmu folklornu večer koju su u spomen svojim preminulim voditeljima, Cvetku Benaziću i Jasenki Štefanić, organizirali članovi Folklornog društva Pazin, a koju su im svojim izvedbama uveličali njihovi gosti KUD Tanac iz Pečuha, Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec i Folklorno društvo Umag.

Iako je koncert bio najavljen za pazinski kaštel, organizatori koncerta i organizator TradInEtno festivala, u skopu kojeg se ova folklorna večer i održala, zaključili su da su vremenske prilike suviše nestabilne da bi se koncert mogao održati na otvorenom. Pričuvna lokacija bila je mala koncertna dvorana spomen doma, koja je za ovu prigodu maštovi organizirana na način da je publika bila smještena s obje strane, a folkloraši su plesali na sredini, tj. između njih.

Čast da otvore koncert pripala je, po godinama članova, najstarijoj sekciji – sekciji pjevačica, “Veteranki”, pod vodstvo Viktora Križanca. One su otpjevale pjesme “Jedna je djevojka ljubav zatajila” i “Od kud si mala ti doma”. Uslijedila je sekcija najmlađih folkloraša, onih od 3 do 6 godina starosti, koji su otplesali Rašpu, uz pratnju gunjaca: Guida Fabrisa na harmonici, Željka Farkaša na bajsu i Marka Pernića, ujedno i voditelja glazbene sekcije, na violini.

Od gostiju, prvi su se predstavili Folklorni ansambl Tanac iz Pečuha, svojom izvedbom podravskih plesova iz Mađarskog dijela Podravine. Uz pratnju tamburaša i gajdaša, vrlo su kreativno povezali pjesmu i ples i pokazali vrlo visoki stupanj uigranosti. Pazinska je publika to prepoznala i višestruko pljeskom podržala pojedine elemente njihovog nastupa.

Folklorno društvo Umag odlučilo se predstaviti najpoznatijim istarskim plesom – Balunom, a kako je njihov svirač u zadnji moment otkazao nastup, glazbena im je pratnja bio pazinac Marko Pernić na harmonici. Koreografija koju Umažani plešu uvelike se razliku od one pazinske, pa je na trenutke balun izgledao kao sasvim neki drugi ples.

Pozornica je zatim opet pripala domaćinima koji su izveli dubrovačku poskočicu Linđo. Na lijerici ju je maestralno odsvirao Goran Farkaš, a glavni od plesa bio je voditelj plesne sekcije Folklornog društva Pazin Davor Zović.

Posljednji gosti bili su Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec koji su za sinoćnji nastup odabrali splet Podravskih plesova i pjesama među kojima su bili “Preko rijeke Drave” i “Ravna Podravina”. Popraćeni tamburašima vesele i lepršave koreografije dojmile su se publici te su im se na najbolji mogući način, aplauzom, zahvalili za nastup.

Kako je dječja sekcija društva, i to onih od 7 do 14 godina, nastupala na Fažanskom tancu, manifestaciji folklora na kojoj pazinsko društvo nastupa od samog početka, njihov je nastup pušten za kraj, kako bi uspjeli stići iz Fažane. Na oba su mjesta otplesali Balun s elementima “posuđenih” iz okolice Pazina. A da i odrasla sekcija društva nebi ostala zakinuta za nastup pobrinuli su se izvedbom plesa Cotić – restauriranog zaboravljenog plesa koje je pazinsko folklorno društvo obnovilo uz pomoć poznatog istarskog etnomuzikologa Darija Marušića.

Uz uvodnu riječ pročelnice za društve djelatnosti, Nevije Srdoč, odjavnu riječ imao je predsjednik Folklornog društva Pazin, Davor Zović, koji se publici obratio s neoliko prigodnih riječi, te razmijenio poklone s predstavnicima društava koji su se odazvali pozivu da budu gosti na ovoj, osmoj po redu folklornoj večeri.

FDP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.