Fotogalerija: Očuvanje tradicije na zavidnoj razini

FDP_BN_2015_5Folklorno društvo Pazin ovog je petka održalo svoj Božićno-novogodišnji koncert u ispunjenoj dvorani Istra pazinskog spomen-doma. Uz predstavljanje novih plesova na repertoaru domaćina, publika je imala prilike vidjeti razne plesove Istre i običaje Grobnika i okolice.

Koncert je otvorila vokalna skupina Veteranke, pod vodstvom bivšeg predsjednika Folklornog društva Pazin, Viktora Križanca. Otpjevali su dvije pjesme: “Od kud si mala ti doma” i “Ivanu Klakaru potopio se brod”.

Najmlađa dječja sekcija predstavila se plesom Rašpa, pjesmom Zrušili se baladuri i recitacijom Tone balone, dok je starija dječja sekcija otplesala Cotić – još jedan zaboravljeni ples koji se nažalost nalazi samo na repertoaru Folklornog društva Pazin. Za dječju sekciju prilagodila ga je voditeljica Vilma Mlekuš. Odrasla sekcija zatim je otplesala najpoznatiji istarski ples Balun, uz pratnju na mih.

KUD Zvir iz Jelenja predstavio je tradicijske običaje Grobnišćine “Tanac pod feštu”. Prikaz je to zabave Grobničana početkom 20. stoljeća nedjeljom i blagdanom nakon blagoslova. Zabave su se održavale u svim grobničkim gostionama ili pred crkvom uz svirku triestinke i bajsa. Osim sopca glavni je bio „feštar“ koji je određivao što će se svirati, plesati, tko će plesati, s kim će plesati i koliko, kad će se pjevati i pričati smešice.

Domaćini su otplesali splet istarskih plesova uz instrumentalnu pratnju Željka Farkaša na bajsu, Guida Fabrisa na harmonici, Damira Aničića na harmonici i voditelja glazbene sekcije Marka Pernića na vijulinu. Napomenuli su da je u tijeku postavljanje novih istarskih narodnih plesova, uz veliku pomoć i naputke etnomuzikologa Daria Marušića i Koviljke Marečić. Ti plesovi su novi za naš pojam o vremenu, međutim, to su stari istarski narodni plesovi koji su već gotovo ili sasvim zaboravljeni, te ih na taj način, njihovim izvođenjem, pazinski folkloraši žele sačuvati od zaborava. Na nekim od idućih koncerata biti će predstavljeni Mafrina, Boncar, Bašovijen, Cambio donna i Šaltin.

KUD Rakalj iz Raklja dugogodišnji je prijatelj domaćina. Za ovu su prigodi pripremili svirku na malu i veliku sopelu, te plesove Mazurka i Ballo de cantrega. KUD Rakalj osnovan je 2011. godine na zajedničku inicijativu samih članova s ciljem očuvanja tradicijskih vrijednosti i kulturne baštine svoga kraja.

Kao šećer za kraj, Folklorno društvo Pazin predstavilo je novu koreografiju u svom repertoaru: plesove Hrvatskog Zagorja. Koreografiju je postavio Davor Zović, predsjednik i voditelj Folklornog društva Pazin, a glazbenu pratnju sačinjavali su Damir Aničić na harmonici, Guido Fabris na gitari, Marko Pernić na kontrabasu i Željko Farkaš na bisernici.

U ime Grada Pazina publici se obratila dogradonačelnica Mirjana Galant, koja je pohvalila rad društva i poželjela svima dobru zabavu na koncertu. Program je majstorski vodila Ivana Ujčić, a za razglas je bio zadužen obrt Pro Music.

Valja napomenuti kako se pazinski folkloraši ne bave samo očuvanjem plesova i pjesama, nego i običaja. Tako su nedavno dovršili rekonstrukciju Skubačije – projekta u kojemu su obuhvatili proces od striženja ovce do pripreme madraca za mladenku.

FDP / iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.