Fotogalerija: Održan 17. međunarodni dan pješačenja Istarske županije

2Na potezu Pazin – Beram – Gortanov brijeg ove nedjelje, 5. svibnja 2013. , održana je manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana pješačenja IŽ.

Lijepo sunčano vrijeme u nedjelju je privuklo 150-ak planinara iz cijele Istre, Kvarnera, na 17. međunarodnom danu Istarske županije organiziranog u režiji Planinarskog društva Pazinka. Bili su prisutni članovi iz društva domaćina, pulskog Glasa Istre, članova Planika iz Umaga, Poreča i Buzeta, rovinjskog Montera, PD Opatije, riječkih društava PD Platka i PD Kamenjaka i drugih društava, te Doma za psihički bolesne odrasle osobe Motovun a karakter međunarodnog dali su planinari iz Obalnog planinskog društva Koper.

Krenulo se je planiranom rutom – iza Spomen doma, gdje su okupljeni dobili upute od organizatora Pazin – Beram – Gortanov brijeg. Vodiči na stazi su bili Vladimir Fornažar, Alberto i Patricija Jedrejčić, Dalibor Jakovčić, Janko Madruša i Anton Finderle. Staza, očišćena i označena od strane pazinskih planinara, vodila je preko Rijavca po pazinskim brdima u pravcu Grdosela. Nakon vidikovca Šanpjerovac skrenula je prema Bermu preko do Finderlovog brijega odakle je nastavila prema crkvici Svete Marije na Škriljinah, nakon što je završila tradicionalno hodočašće Majevica, gdje se ukrašeni kip Majke Božje prenosi u procesiji na Škriljine iz beramske crkve Svetog Martina. Kraća tura je nastavila putem kroz šumu s Gortanovog brijega.

U samoj crkvici polusatno predavanje je održala magistrica povijesti umjetnosti i pedagogije Andrea Milotić, iz Trviža koja je iznijela zanimljivosti vezane uz svjetski poznate freske Vincenta iz Kastva, s naglasnom na ciklus “Ples mrtvaca”.

Planinari su krenuli iz crkvice prema Gortanovom brijegu, a jedna se je skupina odvojila i razgledala Beram. Brojni planinari su prvi puta osjetili čari ove staze koja se većim dijelom nalazi na zemljanim i makadamskim kolnim putevima preko bregova s kojih je pucao pogled s jedne strane na pazinsku i lindarsku okolinu, a s druge strane na pitoreskna sela koja se stapaju u akumulacijsko jezero Butoniga. Prelijepo vrijeme, koje je na trenutke ostajalo bez sunčevih zraka, privuklo je planinare od devetomjesečne bebe koja još nije prohodala, pa do onih vremešnijih planinara.

Pohod je završio okrjepom na Gortanovom brijegu, nakon otprilike 14 kilometara pješačenja gdje su planinari nastavili s druženjem i razmjenjivanjem dojmova.

Organizatori su uz PD Pazinku bili još Turistička zajednica središnje Istre i Savez sportske rekreacije Istarske županije “Sport za sve”, a pokrovitelj Grad Pazin.

barkun.hr / PD Pazinka

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.