Fotogalerija: Održan drugi susret “Z vijulini i klarini” u Gologorici

gologorica_2013Sinoć je u Gologorici održan drugi susret svirača na violine i klarinete pod nazivom “Z vijulini i klarini”. Sveukupno četrdesetak svirača bilo je grupirano u dvadesetak skupina koje su izvele svaka po dvije pjesme. Po preporuci organizatora trebalo je izvesti pjesme iz istarske tradicijske baštine, čega su se izvođači uglavnom i držali, dok su tek poneki imali “izlete u nepoznato”.

Osnovu svake skupine činili su svirači na klarinet ili violin ili oba instrumenta, dok su prateći instrumenti bili vrlo raznoliki. Bilo je tu gitara, mandolina, bajseva, harmonika… Raznolik je bio i raspon godina izvođača: od osnovnoškolskog uzrasta pa do izvođača s preko 60 godina “staža” u sviračkim vodama.

Boje pazinskog folklornog društva branili su Goran i Željko Farkaš, te Katja i Marko Pernić koji su nastupili svaki u svojim kombinacijama: obitelji Farkaš pridružio se poznati i priznati istarski etnomuzikolog Dario Marušić, dok su Katji i Marku pridružila braća Miloš i Branko Pernić.

Uvijek rado viđeni gosti iz Bujštine, trio Šaltin, ove su godine u Gologorici nastupili u malo izmjenjenom sastavu – s Matijom Marušićem, učenikom pokojnog Otavija Štokovca Rapatočkog, na bajsu. Domaćin, David Ivić, nastupio je s najbrojnijim sastavom u kojemu su, između ostalih bili i Bruno Krajcar i Danijel Načinović, a pulski čuvatelj tradicijske glazbe, Branko Pernić, doveo je pet učenica, te su svirkom na usne harmonike, violinu, bajs i klarinet pokazali nesebičnu ljubav prema istarskoj tradiciji.

Manifestacija je započela petnaestminutnim nastupom Cerovljanskim mažoretkinjama, koje su već ustaljene gošće raznih događaja na području te općine. Uslijedilo je čitanje Istarskog razvoda, što su posjetitelji sa zanimanjem pratili. Nastup violinista i klarinetista zaključen je zabavom uz ples za što su se pobrinuli duo Ivana i Danilo Majcan.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.