Fotogalerija: Pazinski folkloraši predstavljali tradiciju u Bugarskoj i Francuskoj

Proteklih su tjedana dana članovi Folklornog društva Pazin nastupili na međunarodnom susretu folklora u bugarskom gradu Montana. Kroz čak pet koncerata predstavili su istarsku i hrvatsku tradiciju kroz pjesmu, svirku i ples. Ovom gostovanju prethodio je nastup na također međunarodnom folklornom festivalu u francuskom gradu Villenoy, pokraj Pariza.

Na poziv Folklornog ansambla Etnos iz Bugarske Montane, a nakon njihovog prošlogodišnjeg gostovanja u Pazinu, pazinski folkloraši proteklih su 5 dana boravili u Montani. Nastupali su na raznim pozornicama u Montani, Varshetsu i Belogradchicu, a sve pod zastavom 12. međunarodnog folklornog festivala kojeg organizira Grad Montana. Festival se održava svake godine na praznik Svetog duha. Osim pazinaca, na festivalu su nastupale grupe iz Jakutske (Rusija), Češke, Ukrajine, Poljske i Bugarske.

Tridesetak članova Folklornog društva Pazin bugarskoj je publici približilo tradicijske plesove, pjesme i svirku istarskog i dalmatinskog područja. Uz živu glazbenu pratnju, što se posljednje vrijeme sve rjeđe viđa, plesali su karakteristične plesove kraja iz kojeg dolaze: balun (uz glazbenu pratnju i tarankanje uz mih), sette passi, rašpu, valcer, promjenu i pritilicu (uz pratnju violine, bajsa i harmonike), te instrumentalne svirke na sopele i u sastavu gunjaca.

Zajednički koncert dvaju prijateljskih društava, glavni na ovom festivalu, iako održan u radni dan, ugodno je ispunio glavni gradski trg i okupio petstotinjak posjetitelja. Bugarski domaćini otplesali su tradicionalne plesove iz svog kraja i time još jednom dokazali kvalitetu i cjelovitost svoje izvedbe, ovog puta pred svojom, domaćom publikom.

Koncert u Varshetsu obilježio je mimohod u kojem su uz sve navedene grupe, nastupili i članovi lokalne limene glazbe, uz čiju je pratnju na gradskom trgu otplesano kolo sa svim sudionicima. Nastup u Belogradchicu bio je organiziran prvenstveno za učenike osnovne i srednje škole.

U usporedbi s bugarskim, hrvatski tradicijski plesovi, pogotovo iz istarskog područja, jednostavniji su, ali ne i manje zanimljiviji za izvođenje. Slično se može reći i za narodne nošnje. Međutim, upravo je ta različitost dala punu draž nastupu nakon kojeg je publika ispunjena srca napustila trg.

Gradonačelnik Montane, Zlatko Sofroniev Zhivkov, upriličio je prijem za predstavnike svih folklornih društava koji su u nekoliko minuta predstavili grad i regiju iz kojih dolaze, te razmijenili prigodne simbolične poklone.

Samo dva tjedna prije toga, pazinski folkloraši su na poziv Grada Pazina, posjetili francuski grad Villenoy, u nešto kraćem, trodnevnom posjetu. Nakon mimohoda ulicama Villenoya, nastupili su na festivalu plesa, glavnog razloga posjete. Pazinci su Francuzima prikazali tradicijske plesove uz svirku na harmoniku, bajs i mih. Osim pazinskih folkloraša, nastupila su lokalna društva i manjine čiji predstavnici prvenstveno žive na području Pariza (Brazilci, Španjolci, Peruanci, Argentinci i drugi).

Osim festivala plesa, svaka manjima je imala postavljen su obrtnički ili gastronomski štand, gdje su posjetioci festivala mogli vidjeti tradicionalnu hranu, nakit i izradu igračaka, a napravljena je i izložba starih automobila (oldtajmera).

FDP / iPazin.net

1 komentara na “Fotogalerija: Pazinski folkloraši predstavljali tradiciju u Bugarskoj i Francuskoj”

  1. Anonimno napisao:

    Bravo! Nadam se da imate podršku lokalne zajednice i gradske uprave!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.