Fotogalerija: Svečano otvoreni 12. Dani meda u Pazinu

Svečano otvorenje 12. Dana meda održalo se u petak, 24. veljače 2017. godine u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu. Pozdravne riječi u prigodi svečanosti otvaranja ovogodišnjih Dana meda u Pazinu uputio je Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić.

Uz gradonačelnika grada Pazina povodom otvaranja nazočnima su se obratili i predsjednik udruge pčelara „Lipa“ Ranko Anđelini, župan Valter Flego te pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić koji su uputili riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli da se i ove godine održe Dani meda u Pazinu.
Svečanost otvorenja uveličali su i uzvanici poput predstavnika Hrvatskog pčelarskog saveza, Agencije za ruralni razvoj Istre, Hrvatske obrtničke komore, gradonačelnici i načelnici Istarskih gradova i općina te brojni drugi.

Gradonačelnik Krulčić je u prigodnom govoru naglasio važnost upotrebe meda i dugih pčelinjih proizvoda u kulinarstvu i gastronomiji s ciljem veće popularizacije pčelinjih proizvoda i poticanja njihove svakodnevne konzumacije, što se ovim danima meda posebno naglasilo novitetima poput Pčelarskog gastro showa, Prvih dana mednih delicija u ugostiteljskim objektima središnje Istre, te posebno izrađenom čokoladom „Pazinska medna priča“ čiji su sastojci med, proposlis i matična mliječ. Predstavnik glavnog organizatora ove vrijedne manifestacije, g. Anđelini je potom uzvanike upoznao sa procesom zaštite Istarskog meda koji je u tijeku, a koja će obuhvaćati med iz Hrvatskog i Slovenskog dijela Istre, te otoke Cres i Lošinj, što predstavlja značajan iskorak u promociji i prezentaciji visokokvalitetnog istarskog meda.

Župan Flego se je također osvrnuo na važnost meda i pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani koristeći poznatu krilaticu: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!”.

Pomoćnik ministra poljoprivrede g. Ivančić je u prigodnom govoru upoznao prisutne sa aktualnim mjerama za poticanje ruralnog razvoja putem kojih se vrši sufinanciranje raznih poljoprivrednih djelatnosti, te je, zaželjevši uspjeh organizatorima, svečano otvorio 12-te dane meda u Pazinu.

Na ovogodišnjim Danima meda predstavlja se više od sto proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda te izlagači pčelarske opreme. Izlagači dolaze iz čitave Hrvatske među kojima je tridesetak izlagača iz Istre, Poljske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Nakon svečanog otvorenja uslijedio je okrugli stol „Domaće od malih nogu“ čija je tematika usmjerena mogućnosti stvaranja preduvjeta za uvođenje novih, odnosno za povećanje potrošnje lokalnih proizvoda u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji. Na okruglom stolu sudjeluju predstavnice i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, regionalnih i lokalnih vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova i zdravstvenih službi te lokalni poljoprivrednici i proizvođači hrane koji će prenijeti svoja dosadašnja iskustva te ukazati na mogućnosti i potencijalne prepreke kako bi se definirali daljnji koraci u ostvarenju cilja projekta.

Raznolik i interesantan program navedene manifestacije, ove je godine obogaćen dodatnim sadržajem – „Pčelarskim gastro showom“ čiji je glavni cilj vrednovanje pčelinjih proizvoda u gastronomiji. Posjetitelji ovogodišnjih Dana meda, u sklopu “Pčelarskog gastro showa”, danas imaju priliku kušati jela: medena čarolija od boškarina u woku, i slatko u mižolu koje koristeći pčelinje proizvode pripremaju profesori i učenici Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića Poreč.

U toku sutrašnjeg, drugog dana ove međunarodne prodajne izložbe i stručno-edukativnosg skupa, održat će se četiri stručna predavanja koja su ove godine osobito usmjerena na problematiku krivog deklariranja i patvorenja satnih osnova. Istoga dana održati će se i vođene degustacije meda, točnije pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzorskih odlika meda pod vodstvom prof.dr.sc. Dragana Bubala s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Pčelarski gastro show odvija se i u subotu kada će profesori i učenici Srednje škole Mate Blažine Labin pripremati jela obogaćena pčelinjim proizvodima, specifično istarske ledvenice na slatki način uz palentu, te prženi kravlji sir s medom i orasima.

Izložba Dani meda je otvorena 24. veljače 2017. od 10:00 do 20:00 sati i 25. veljače 2017. od 8:00 do 19:00 sati. Ulaz na izložbu i sva predavanja besplatan je i otvoren je za sve zainteresirane posjetitelje.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.