Fotogalerija: TAARLoG: Vražja njiva oduševila pazinske mališane

TAARLOG_2013_IMG_1656Lutkarskom predstavom “Vražja njiva” jučer je velikoj dvorani spomen doma u Pazinu na odličan način zaključen drugi Erasmus TAARLoG (Tradicionalno u Alpe Adria Regiji – Lokalno za globalno) projekt pulskog fakulteta Juraj Dobrila, u suradnji s Koparskim i Mariborskim fakultetima, te fakultetom iz Udina. Rezultat je to desetodnevnog napornog rada šezdesetak hrvatskih, slovenskih i talijanskih studenata i njihovih profesora koji su izradili lutke, pripremili glazbu i plesnu koreografiju, te sve to spojili u dinamičnu, djeci prilagođenu i zabavnu lutkarsku predstavu koja motive vuče iz priče “Postolar i vrag”.

Polusatna predstava prikazuje kako je vrag, protjeran iz pakla, došao na Zemlju, gdje je susreo dječaka i zaposjeo njegovu njivu. Kroz šaljive prizore obrađivanja njive prikazane kroz plesne korake, dinamičnog dijaloga između dječaka, vraga i publike, te pripovjedačkih i glazbenih upadica, publika je mogla vidjeti kako je dječak tri puta prevario vraga.

Studenti sudionici projekta od prvoga su dana izrađivali lutke, pripremali sve scenske elemente, uvježbavali tekst, plesne korake i glazbu, kroz razne sekcije i radionice koje su vodili mentori zaduženi svaki za svoje područje, a pod paskom voditelja i koordinatora projekta prof. Janka Žufića. Voditelj plesne radionice i koreograf bio je prof. Damir Božić, dok je voditelj glazbene radionice bio pazinac Marko Pernić. Predstavu je majstorski postavila i uvježbala ljubljančanka prof. Jelena Sitar-Cvetko.

Projekt „Tradicionalno u Alpe Adrija Regiji – Lokalno za Globalno“ je multifunkcionalan, didaktički osmišljen program koji metodički postavlja temelje lokalne tradicije, u ovom slučaju istarske tradicije, za budući rad odgajateljica i učiteljica u razrednoj nastavi, dakle u radu s novim generacijama. U globaliziranom svijetu svaka regija ne smije zaboraviti na svoje korijene, na svoju tradiciju, na svoj jezik, na svoju kulturu.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.