Fotogalerija: U Tinjanu održana 7. Večer folklora „Kumpanija Kosirići i gosti”

2U subotu, povodom obilježavanja Dana Općine Tinjan, Kumpanija Kosirići Tinjan organizirala je VII. Večer folklora “Kumpanija Kosirići i gosti.”

Program je započeo svečanim mimohodom 130 sudionika kroz Tinjan do županovog stola, pod starim ladonjami, s pogledom na Dragu, gdje je zajedničkom fotografijom ovjekovječen ovaj susret.

Pod velikim šatorom, ispred Doma mladih Tinjan, svirkom Mantinjade na roženicama, Vanese i Svena iz Kosirići, publika je uvedena u bogat program.

Na pozornici su se kao prvi, sa zanimljivim običajima prela, šetanim kolom i drmešom, predstavili gosti iz Dvora na Uni, KUD “Pounjski pleter”. Nakon njih uslijedile su pjesme Ča je more i Čija je ono divojka u izvedbi vokalno-etno skupine “Nigrignanum” iz Kaštelir-Labinci. Slijede RKUD “Rudar Raša”, koji su uz zvuk roženica pozdravili publiku, te uz pratnju miha otplesali njihov tipični Labinski tanac, a gunjci Grupa Šaltin sa veselom svirkom podsjetila je publiku na zvuke starih polka i valcera. KUD “Matija Gubec” iz Ilače uz tamburašku pratnju sa spletom slavonskih plesova i pjesme dodatno je zagrijao publiku.

U dvosatnom programu svi prisutni, ponovno su imali priliku uživati u KUD-u “Pounjski pleter” s bunjevačkim plesovima i pjesmom, i vokalno-etno skupini “Nigrignanum” koja je izvela zanimljivu pjesmu La mamma mi diceva, te pozvala publiku da im se pridruži u svima poznatoj pjesmi Ruža crvena.

Domaćini, iz Kumpanije Kosirići, svirači na organićima i harmonici, počastili su svirkom West polke i Domovine, a po prvi put su i pjevali tinjanskoj publici, pjesmu Moja mati. Skupina viših razreda pokazala je Balun, uz pratnju mladog mišničara Entonia, kojemu je ovo bio prvi put da nastupa uz plesače, a najduži aplauz večeri pokupili su najmanji članovi Kosirići, skupina iz nižih razreda, koja je uz Antunovu pratnju na harmonici, veselo pokazala kako su svladali Šete paši i Špic polku.

Ovu večer mogli smo čuti i dvije recitacije, na početku Katarinu koja je recitirala pjesmu Mate Balote “Roženice” te pred kraj programa, Milu i pjesmu Gracijele Sirotić “Moja Istra”.

Nakon podjele zahvalnica svim učenicima uz uzajamni poziv na ponovno druženje, te ovogodišnje posebne zahvalnice PŠ Tinjan, koja pomaže u realizaciji večeri folklora, Kosirići su se zahvalili i na taj način oprostili od načelnika Mladena Rajka koji nakon četiri godine završava s radom u Tinjanu, a koji im je uz obećanje da će ih se često sjetiti čestitao na dosadašnjem radu posljednjih osam godina, te zaželio da večer folklora dosegne 100-tu obljetnicu.

Na kraju samog koncerta publiku je još jednom počastila Grupa Šaltin, koja ih je svojom svirkom zadržala, a neke i podigla, te navela da zaplešu.

U prekrasnom okruženju, te bogatstvu narodnih nošnji i tradicije iz različitih krajeva, završila je i ovogodišnja Večer folklora. Kumpanija Kosirići ovom prilikom zahvaljuje se svima koji su pomogli u realizaciji programa.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.