Fotogalerija: Veja oduševila Split i Sinj

Ovog je vikenda pazinska etno skupina Veja imala vrlo zgusnut raspored: u subotu su nastupili na utvrdi Kamičak u Sinju, a u nedjelju na ljetnom festivalu “Evo ruke” u splitskom Đardinu. Oba su koncerta bila odlično prihvaćena od strane publike, a Veja je nastavila s trendom predstavljanja novih pjesama iz svojeg repertoara koji obrađuje Istru kao geografsku regiju.

Veji je ovo drugi put da nastupa u Sinju, ali prvi put u potpunom mraku. Naime, zbog kvara na trafostanici cijela je manifestacija protekla u akustičnom tonu – bez rasvjete i bez razglasa. Kao što je Dunja Knebl, koja je sa svojim bendom Kololira nastupila prije Veje, lijepo objasnila publici: “Imate prilike uživati u glazbi kako se nekad izvodila i slušala – akustično”. Na izvođačima je bilo da svoj repertoar izvedu u takvim aranžmanima, odnosno da na licu mjesta prearanžiraju svoje pjesme i izvode ih na jedan poseban način.

Splitski Đardin mjesto je na kojem se tijekom ljetnih mjeseci skoro svaki dan događaju žive svirke, besplatne za posjetitelje. Na relativno velikom prostoru okupilo se mnoštvo publike, što domaćih, što stranaca, koji su redom odlično prihvatili razne izvedbe Vejinih pjesama. S podjednakim oduševljenjem su prihvaćali pjesme otpjevane na tanko i debelo kao i izvedbe u kojima prednjače violina i harmonika.

Sinoć je, pak, ‘Veja’ iz Pazina uvaljala publiku u Đardinu u svoju inačicu world music obogaćenu tradicionalnim istarskim etnom, promovirala fantastični album prvijenac ‘Dolina mlinova’, ali donijeli su i sve što od Istrijana i očekuješ: tambure – kavale, harmonike – fiddle te napjeve krasne, višeglasje – nižeglasje i pregršt dobre atmosfere ali i produkcije. Gromoglasni aplauzi i još gromoglasniji poziv na bis samo je potvrda koliko dobro to oni rade i kolika je praznina nastala gašenjem Salona Etno festa jer interesa i publike itekako ima.” – dalmatinskiportal.hr

Po prvi put u jedinstvenom i prekrasnom ambijentu podno južnih zidina tvrđave Grad, mogli smo svjedočiti pravom ambijentalnom i akustičnom spektaklu pod zvjezdanim nebom, virtuoznom nastupu istinskih čuvara hrvatske tradicijske glazbe – Dunje Knebl sa sastavom Kololira, te sastava Veja.” – dalmacijadanas.hr

iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.