Fotogalerija: Vrlo aktivno ljeto pazinskih folkloraša, uskoro nastup na Vinkovačkim jesenima

Ljetni tjedni itekako su aktivni za Folklorno društvo Pazin. Od nastupa na smotrama istarske tradicijske glazbe, plesova i pjesama u Sv. Lovreču i Raklju, gdje su pazinci bili jedini predstavnici gunjačkih sastava Istre, preko predstavljanja Istarske tradicije na različitim festivalima u Hrvatskoj, pa do poziva za nastup na najpoznatijoj folklornoj smotri – Vinkovačkim jesenima, za koju se pazinski upravo spremaju.

Svoju su mini turneju folkloraši započeli u Svetom Lovreču Pazenatičkom, na smotri središnje i sjeverne Istre, 21. srpnja. Ovo je svojevrsna “kvalifikacijska” menifestacija, jedna od tri takve, iz koje se odabiru najbolji izvođači kojima je nagrada nastup na centralnoj smotri. Pazinci su se predstavili sa svirkom na violini i bajsu, te plesovima Balun i Cotić (jednim od plesova koje su, zajedno s Dariom Marušićem i Koviljkom Marečić, spasili od zaborava). Na centralnoj smotri, koja se održala 11. kolovoza, pazinski folkloraši jedini su imali predstavnice gunjačkog sastava: sastava kojeg čine violin i bajs, a koji su činili glazbu za ples.

Suradnja s drugim društvima i udrugama uvijek je pazincima značila mnogo. Tako su ove godine nastupili na Labinskim kontima, 28. srpnja, kao gosti, ali i kao glazbena podloga odličnom kulturno-umjetničkom društvu Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, s kojima su izveli Sette Passi. Također, nastupili su na manifestaciji TradInEtno, 26. srpnja, na revitalizaciji takozvanog “Plesa na tavolac”, manifestacije koja je bila vrlo popularna u prošlosti: svirači su bili u ograđenom prostoru pripremljenom za ples, a za svaki se ples plaćao “ulaz”.

Folklorno društvo Pazin ovog je ljeta nastupilo i na raznim zabavnim manifestacijama kao što su Harmonike u polju u Zabrežanima, krajem srpnja, barbanskoj Trki na prstenac, 19. kolovoza, te na otvaranju Petoboja nacija u Pazinu, 17. kolovoza.

Nakon svega navedenog ne čudi poziv organizatora najveće folklorne smotre u Hrvatskoj, Vinkovačkih jeseni, da upravo pazinsko Folklorno društvo Pazin predstavlja Istru na ovoj smotri. Bit će im ovo drugi nastup, nakon vrlo uspješnog nastupa 2009. godine. Uz to, krajem rujna nastupit će i na Festivalu Amaterskih Kazališnih Skupina u Rovinju, gdje će održati radionice baluna i nekoliko nastupa.

FDP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.