Izložba fotografsko blago Tinjana

Proteklog je vikenda, od petka 18., do nedjelje, 20. listopada u tinjanskom Domu mladih za sve zainteresirane posjetitelje Internacionalnog sajma pršuta bila otvorena izložba Fotografsko blago Tinjana. Izložbu je organizirala udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera, a među izloženim fotografijama isticala se najstarija fotografija u Istri, koja datira iz 1853. godine, koja je ujedno jedina na ovom području izrađena povijesnom fotografskom tehnikom kalotipije. Izložba je nudila nekoliko premijera – predstavljen je izbor iz bogate ostavštine fotografija Vittoria Depiere, tinjanskog fotografa amatera iz kraja 19. stoljeća, zatim značajan broj najstarijih studijskih fotografija u Istri i šire, među kojima se izdvajaju zastupnici u Istarskom saboru, koji je djelovao od 1861. godine u Poreču. Kako bi ostao trajan zapis o ovim značajnim otkrićima u Zbirci, otisnut je i popratni katalog izložbe, koji na 64 stranice opisuje navedene nalaze, popraćene i samim fotografijama.

Katalog je predstavljen u subotu u 19 sati, uz pozdravne riječi načelnika općine Tinjan, Gorana Hrvatina, o katalogu je govorila suautorica Nina Brečević i recenzentica Lana Skuljan Bilić, viša kustosica u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. Skuljan Bilić je napomenula kako se radi o veoma vrijednim otkrićima koje mijenjaju i nadopunjuju dosadašnja saznanja o počecima fotografije u Istri te da ova Zbirka posjeduje zavidan broj fotografija iz tog početnog razdoblja razvoja fotografije, po čemu je jedinstvena u Istri, ako ne i u Hrvatskoj.

Izložbu je tijekom tri dana razgledalo oko petstotinjak posjetitelja, a moguće ju je i dalje obići u prostoru Zavičajne zbirke u Tinjanu, uz prethodnu najavu.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.