Frano Živković i Domagoj Pauković ponovo oduševili sve prisutne koncertom gitare u svom „School touru“

2U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Pazin i Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin održan je koncert klasične i akustične gitare u srijedu 29. travnja 2015. godine s početkom u 13.30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma.

Naime, ovo je već drugi put da je Frano Živković, desetogodišnji gitaristički virtuoz iz Rijeke posjetio grad Pazin. S obzirom da je svojim prvim koncertom za učenike razredne nastave oduševio sve prisutne, koncert je ponovo organiziran, ovaj put za sve učenike predmetne nastave Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, učenike 2.a, 2.b i 2.c razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile te učenike 4.a razreda Pazinskog kolegija – klasične gimnazije.

Frano ima tek deset godina, a glazbom se bavi od svoje treće godine. Iako voli svirati klavir i violinu, njegova najveća ljubav je gitara. Poznat je po tome što proizvodi zapanjujuće zvukove na samo jednoj gitari, s nevjerojatnom lakoćom i opuštenošću svira najzahtjevnije skladbe svjetski poznatih glazbenih virtuoza te svojim nastupima često oduševljava publiku. Prvi samostalni koncert održao je u dobi od 5 godina, a sa 8 godina završava osnovnu glazbenu školu. Osvojio je brojne nagrade na međunarodnim festivalima, a snimio je i CD s dječjim pjesmama na kojem se nalazi i njegova skladba “Kad gitara pjeva”. Danas pohađa program srednje glazbene škole i razvija se kao kompozitor i aranžer te često nastupa. U travnju prošle godine nastupio je rame uz rame s Tommyem Emmanuelom, jednim od svjetski najpoznatijih gitarista, u dvorani Vatroslava Lisinskog.

Njegov učitelj, Domagoj Pauković koji trenutno radi kao učitelj gitare u Glazbenom odjelu Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, već petu godinu za redom intenzivno radi s Franom. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Mozarteumu u Salzburgu. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima diljem Europe te postigao vrlo zapažene rezultate. Iza sebe ima brojne solističke koncerte, nastupe uz orkestre te koncerte s drugim glazbenicima. Snimio je nosač zvuka pod nazivom „Aurora musicalis“.

Uz gromoglasni pljesak dobrodošlice, Frano je koncert žestoko započeo skladbom Tall fiddler (Tommy Emmanuel). Uslijedile su nešto nježnije note skladbe Juliana Lennona Salt water, nakon čega je uslijedio intermezzo klasike. Prvo je Frano odsvirao Preludij iz Bachove suite za violončelo u BWV 1007, zatim mu se pridružio i njegov mentor Domagoj te su zajedno odsvirali poznatu Schubertovu Serenadu. Frano se, između ostalog, predstavio publici i kao autor dviju vlastitih skladbi: My cat god Shiva posvećenu obiteljskoj mački koja je doživjela 21 godinu života te Rachel koju je posvetio novorođenoj kćeri poznatog gitariste, Tommya Emmanuela. Uslijedile su skladbe Just an old fashioned love song te Windy & warm uz koju se publika uključila pljeskajući u ritmu.

U još jednom intermezzu klasične glazbe, Frano je publici podario još nekoliko nota Bachove glazbe odsviravši Gavote I i II iz suite za violončelo, a potom su Frano i Domagoj zajedno odsvirali ritmični Kubanski ples gdje su izmjenjivali vratolomije na gitarama. Prije posljednje skladbe, koju su svi najviše iščekivali, Frano je odsvirao skladbu prikladnog naziva Those who wait.

Na samom kraju, skladbom Inititation, koja se u potpunosti razlikuje od svih do tada odsviranih, Frano je pokazao kompletno svoje majstorstvo u rukovanju instrumentom te apsolutnoj kontroli ritma i zvukovnih efekata čime je oduševio sve prisutne.

Franu i Domagoja u idućim mjesecima čekaju još brojne glazbene pustolovine jer nastavljaju svoj „School tour“ po Hrvatskoj, pa će tako 7. svibnja posjetiti Osnovnu glazbenu školu u Delnicama gdje će, zajedno s učenicima gitare Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, održati zajednički koncert.

Najava ostalih koncerata u svibnju:

13. svibnja – Osnovna škola Zamet,
18. svibnja – Osnovna škola Petra Studenca Kanfanar i Osnovna škola Svetvinčenat,
20. svibnja – Oš Pećine.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.