Gargamel spalio divovskog Štrumpfa

Kao Guliver okružen Liliputancima, tako je 10-metarski pust u obličju Štrumpfa okružen mačkaranim štrumpfovima i štrumpfetama na pusni utorak ležao na livadi pored sela Ruhci, između Pazina i Tinjana.

– Vrime nan ni bilo naklonjeno, pa nan ga je prvo bura osukla. Smo ga obukli i popravili, ali osam dan pole nan ga je zrušila za sin, kaže nam Papa Štrumpf, pravim imenom Darko Rusac.

“Toliko je veliki bija da je odluči ležat, ali svejeno ćemo ga na ležećki užgat za svo zlo u pasanen litu. Ali prvo ćemo zvati Gargamelada i on brižan jenega štrumpfa ulovi”.

Nakon 22 sata zli je čarobnjak konačno došao na svoje potpalivši orijaškog Štrumpfa, koji je ubrzo nestao u golemoj buktinji najavivši dolazak proljeća.

Izrada najvećeg pusta u državi bio je pravi pothvat koji je iziskivao tri puna vikenda. Kao osovina korišten je desetmetarski željezni stup na kojeg su od armaturne mreže nadograđivali ruke, noge i kapu. Čitav je zatim odjeven u plave ili bijele lancune ispunjene slamom te oblijepljen folijom. Izradili su seljani Ruhci i alegorijska kola: Gargamelov dvorac, kao i gljivoliku kućicu.

Nabavili su i šatore u kojima su se mačkare gostile “fritajom s radičem i domaćim kobasicama”, a tu je najzaslužniji bio glavni kuhar Elvis Okmaca. Štrumpfovsku odjeću je nabavljao uglavnom svatko za sebe, netko ju je kupio, a netko izradio. Premda su troškovi izrade bili dosta veliki, ne žale.

– Draž je u pripremama i probama mužikanata, odnosno druženju kojim razvijamo zajedništvo sela, poručuje Papa Štrumpf. I zaista je čitavo selo ovih dana uz pjesmu i veselje disalo jednim štrumpfastičnim plućima.

S prijateljima iz okolnih mjesta bilo ih je oko 170, a najmlađa je bila 1,5-godišnja Štrumpfeta Ana Lakača. Obilaskom susjednih sela čarobnu su atmosferu poklada u nedjelju prenijeli na Šurane, Brečeviće, Žužiće, Rajke, Muntrilj, Livake, Frankoviće, Zoviće, Brajkoviće, Katun Trviški te Malu i Velu Trabu. Prekjučer su pak obišli Tinjan, Milinke, Bašiće, Banke, Milohaniće i Grintavicu.

– U svim tim selima dočekali su nas seljani i pune mize kolača, hrane i pijače, kaže nam jedan od nam jedan od meštara mačkara Renato Cvitan.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.