Gasi se pazinska tvrtka koja je nekad proizvodila i za Lufthansu! Brojni radnici idu na cestu

Zatvara se tvrtka SHP Intim papir d.o.o. za preradu papira u industrijskoj zoni “Pazinka” u Pazinu koja broji 56 radnika. Tako je barem rečeno radnicima na sastanku krajem prošlog tjedna, iako do jučer nismo dobili potvrdu iz tvrtkine središnjice koja se nalazi u Slovačkoj.

Zatvaranje neće biti naprasno već će se vjerojatno dogoditi tijekom proljeća, saznajemo od djelatnika kojima zasad nije dana cjelovita informacija o načinu gašenja firme, međutim, obećane su im zakonske otpremnine. Obrazloženje je radnicima obećano tijekom ovog tjedna.

U tvrtki je već nekoliko puta u posljednjih par godina bila spominjana mogućnost zatvaranja pogona zbog lošeg poslovanja. Navodno će se dio strojeva premjestiti u novi pogon u Bosni i Hercegovini. Inače, tvrtku Intim još je 1988. godine u Slavonskom Brodu osnovao Dragan Mačinko. Od 2006. godine tvrtka je postala članica Slovakian Hygienic Paper (SHP) grupe, iz Harmaneca pokraj Banske Bistrice, poznate po robnoj marki Harmonia.

Godinu kasnije proizvodnju sele u prostore bivše tvornice Istraplastika u Pazinu, a 2010. ponovo sele u industrijsku zonu Pazinka, točnije iznajmljuju hale tvrtke Vallis. Tu postupno značajno povećavaju kapacitet proizvodnje i broj radnika. Tvrtka se bavila proizvodnjom, distribucijom i prodajom higijenskih papirnatih proizvoda od celuloze i recikliranog papira u segmentu potrošača za profesionalnu upotrebu, uglavnom za izvoz. Među ostalim radili su lagane papirnate brisače za poznatu njemačku tvrtku Lufthansu. Nakon općeg pada nezaposlenosti često su bili viđani njihovi oglasi kojim su tragali za radnicima. Krajem 2017. godine polovicu vlasništva nad tvrtkom suvlasnik Mačinko prodao je tvrtki Slovakian Hygienic Paper koja je time postala jedini vlasnik.

Inače, kako piše na njihovim web stranicama, SHP grupa uključuje osam tvrtki u šest europskih zemalja s godišnjim prometom većim od 110 milijuna eura, čime ova firma spada među najveće proizvođače proizvoda od higijenskog papira (toaletni papir, papirnate maramice, papirnate salvete, kuhinjski ručnici, jumbo role…) u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Tvornice im se nalaze u Pragu u Češkoj, Harmanecu i Slavošovcu u Slovačkoj, Budimpešti u Mađarskoj, Celju u Sloveniji, Banja Luci u Bosni i Hercegovini te Zagrebu i Pazinu. Od 2000. godine vlasnik SHP grupe je češka investicijska holding tvrtka sa sjedištem u Pragu, Eco-investment, koja je, među ostalim, od 2016. godine vlasnica poznate slovenske firme Paloma. Osim tvrtki koje se bave proizvodnjom papira i ambalaže, Eco-investment ulaže u tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane, energije, trgovinom nekretninama i uslugama.

Podsjetimo, prije tri godine dio građana bio se žalio na neugodno pištanje koji je dolazilo iz rashladnih uređaja iz pravca tvornice. Međutim, uskoro su taj problem riješili prigušivačem zvuka.

“Kad bi se drugi problemi u Hrvatskoj rješavali u dva tjedna, gdje bi nam bio kraj”, kazao nam je tada predsjednik uprave tvrtke Peter Ondrík, od kojeg očekujemo odgovor o sudbini ove tvrtke.

A. Dagostin
https://www.glasistre.hr/istra/nastavak-propasti-istarske-industrije-gasi-se-pazinska-tvrtka-koja-je-nekad-proizvodila-i-za-lufthansu-brojni-radnici-idu-na-cestu-617001

7 komentara na “Gasi se pazinska tvrtka koja je nekad proizvodila i za Lufthansu! Brojni radnici idu na cestu”

 1. Ja napisao:

  Ma da da.. sve ugasite i bog. Istra bez ikakove industrije…a nikada smo bili najjači .. .stamota..strahota….

  1. Anonimno napisao:

   Dobrodošli u kapitalizam koji smo toliko htjeli. Ovo nije nikakva drama, već sasvim legitiman i razumljiv poslovni potez vlasnika. Kao što su Talijani selili svoju tekstilnu proizvodnju kod nas, čim smo im postali preksupi selili su je dalje na istok di in je isplativije. Tako i ovaj.

   Umjesto drame i žalopokji neka se bace u potražnju za novim poslovima kojih ionako ima puno. Ča prije to bolje. Uostalom, neće pasat puno vremena da će u isti prostor doć neki drugi.

   Izajdimo konačno iz socijalizma i shvatimo da više nećemo cijeli radni vijek delat u istoj firmi do koje moremo doć na noge. Promjene su normalne, pa čak i poželjne. Nedavno je u Njemačkoj jeda USA firma zaprla pogon od 5000 ljudi, i niki ni drami oko tega jer su znali da će jutre bez problema nać drugo delo, čak i slično.

   Ono ča se more, kad bi bilo sluha, je da Grad na bilo koji način privuče nove poduzetnike bilo kakvim pogodnostima, ali oni su odavno i gluhi i slijepi na takve ideje van svojih umnih uhljebničkih gabarita.

  2. Anonimno napisao:

   Ma di je panika? Privatnin vlasniku delo ni bilo isplativo i zapra je firmu. Ili ce proizvodnju preselit tamo di mu je radna snaga energenti i druge stvari jeftinije. To je kapitalizam.
   Dela hvalabogu je a i sezona je pred nami.

   1. pitur napisao:

    preduhitrili su naši vlastodršci intim papir pa se more zajno poć na tečaj za posluživanje njemaca. 1,6 mil. poreznih kunića. nema straha za budućnost.

    1. Anonimno napisao:

     samo se trosi porezne kune
     za to se moglo puno drugega napravit

 2. Anonimno napisao:

  Rulja uopće ne kuži koje posljedice more imat stalo traženje prevelikih plaća, ili recimo inzistirat na neradnoj nedelji. Ma će skužit s vremenom.

  1. ca_je_sigurno_je_sigurno napisao:

   prema FINI uz 6.000kn prosječne plaće, bolje je za njih da si traže nove prilike i pozdrave pazin.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.