Gavrilović može preuzeti sve dionice Purisa i Istracommercea

Pazinska puricaTrgovački obrt Erman-komerc nedavno je prodao Gavriloviću 0,9 posto od ukupnog kapitala Istracommercea, a jedan mali dioničar 0,13 posto. Otkrili smo to analizom popisa deset najvećih dioničara trgovačkih društava, a koje objavljuje Središnje klirinško depozitarno društvo.

Nakon tih stjecanja petrinjska mesna industrija raspolaže s 95,55 posto kapitala pazinske trgovačke kuće, čije je trgovine lani iznajmila Dioni, koja je također u vlasništvu Gavrilovića. Prije nekoliko mjeseci ta je tvrtka kupila 98,62 posto Purisa. Sada je ništa ne priječi da preuzme sve dionice pazinskih tvrtki jer nakon što dioničar u Hrvatskoj stekne više od 95 posto kapitala u tvrtki, može preuzeti sve ostale dionice i isplatiti male dioničare. Analizom ostalih lista dioničara otkrili smo da je HFP smanjio udio u Istri s 1,4 na 1,28 posto. Raiffeisen OMF stekao je 0,03 posto Istraturista, a OMF PBZ CO 0,03 posto Adris grupe.
Ove potonje dionice vrijedne 1,4 milijuna kuna prodao je Vlado Fornažar. I ostali veliki dioničari rovinjske grupacije ostvarili su zapažene transakcije. Njujorška je banka prodala 0,1 posto od ukupnog kapitala za oko 4,2 milijuna kuna, a skrbnički račun Zabe 0,02 posto. Udio od 0,09 posto kupio je skrbnički račun PBZ-a. Ovaj potonji dioničar je kupio i 0,01 posto kapitala Plave lagune.
No, prošli je tjedan bio i u znaku dionica Lagune Novigrad koje su poskupjele za 30 posto (na 13 kuna) nakon objave da većinski vlasnik mora objaviti ponudu preuzimanja ostalih dionica društva.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.