Gavrilović predviđa otpuštanje dijela radnika Purisa

Foto: Glas IstreJučer je počelo odbrojavanje 28 dana tijekom kojih vrijedi ponuda preuzimanja 1,67 posto dionica Purisa koje nisu u vlasništvu Gavrilovića. Dioničarima – 456 malih i dvama državnim fondovima – nudi 122,29 kuna za svaku otplaćenu dionicu. Ukoliko svi dioničari prihvate ponudu, Gavrilović će izdvojiti 1,28 milijuna kuna za isplatu, pored 75,25 milijuna koliko je platio Hypo banci za preostalih 98,33 posto. Kupnjom tih dionica za Gavrilović je nastupila zakonska obveza objave ponude preuzimanja preostalih dionica zajedno s ciljevima i namjerama preuzimanja.
Jedna od odluka, koja odmah upada u oči kada se analizira tekst ponude, je najava izbora nove Uprave koja će provesti sanaciju i restrukturiranje Purisa nakon završetka preuzimanja. No, pritom se ne navode imena ljudi koji će to učiniti. U Gavriloviću ističu da zaposlenicima namjeravaju osigurati mogućnost daljnjeg napredovanja i usavršavanja te da ih vide kao oslonac u ostvarenju strateških ciljeva.
– No, u procesu restrukturiranja ne isključujemo mogućnost usklađivanja broja zaposlenika sa stvarnim potrebama uzimajući u obzir tehničko-tehnološku razinu proizvodnje, organizacijsku strukturu i ukupnu ekonomiju poslovanja, navode u ponudi. Drugim riječima, usklađivanje broja zaposlenika sa stvarnim potrebama nedvosmisleno znači smanjivanje njihovog broja. Hoće li to biti otkazi ili sastavljanje liste čekanja do novog zaposlenja, pokazat će vrijeme.
U konačnici, tvrtka Gavrilović navodi u ponudi da im je prvenstveni cilj prekinuti rast gubitaka i negativnog tijeka poslovanja Purisa.
– Imamo za cilj stabilizirati poslovanje, osobito novčane tokove, smanjiti troškove poslovanja (pogotovo nabave) i poslovanje usmjeriti na proizvodnju mesnih prerađevina od purećeg i pilećeg mesa te svježeg purećeg i pilećeg mesa. Nakon stabilizacije poslovanja planira se bolja komunikacija s krajnjim korisnicima, unapređivanje proizvodnje i ulaganje u nove tehnologije, usklađivanje proizvodnje sa zahtjevima zaštite okoliša, stoji pored ostalog u ponudi preuzimanja Purisa koju je objavio Gavrilović u Vjesniku i Narodnim novinama.

P. Gregorović
www.glasistre.hr

Četvrta smjena Uprave u sedam godina

Najava izbora nove Uprave znači smjenu Ivana Hrelje, čime će pazinsko društvo u 2009. dobiti petog predsjednika Uprave u sedam godina. Sadašnji predsjednik postavljen je 2004. kada je zamijenio Rolanda Mathwiesera, a iz Uprave je tada otpao Vladimir Rusac, čime je tvrtka dobila jednočlanu Upravu. Godinu ranije Mathwieser je izabran umjesto Olava Nemlinga, kojeg je postavio Walter Wolf 2002. na mjesto Ivana Rusca.

Društvo je poslovalo pozitivno do kraja 2001. kada je došlo do promjene vlasništva te je Istarska banka prodala većinski paket dionica Wolfu i od tada društvo gomila gubitke, ali ih postupno smanjuje otkako tvrtku vodi Hrelja.

Ciljevi preuzimanja znaju se izjaloviti

Da se često ciljevi preuzimanja nabrajaju samo radi forme i u načelu se izjalove, pokazuje primjer osječkog Agroholdinga, tvrtke-kćeri Hypo banke. On je u lipnju 2006. pri objavi ponude preuzimanja Purisa najavio obnovu i modernizaciju postojećih kapaciteta, izgradnju novih te namjeru povećanja zaposlenosti. Od tada nije zabilježeno veće ulaganje u kapacitete, a broj zaposlenih je povećan s 507 na 509. Inače, do 2003. tvrtka je 673 zaposlena.

3 komentara na “Gavrilović predviđa otpuštanje dijela radnika Purisa”

 1. badaboom napisao:

  http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=21049
  Ljepo objašnjeno,čak bi i neki gluhi i slijepi mogli kapit.

 2. p napisao:

  niš čudno, puris je u banani jer je svaki ki je doša gleda samo kako će si pobrat neke pare…zna se ke pare su šle samo na plaćanje uprave! sramota

 3. luna napisao:

  Ča će nam Puris? Na golf-igralištima se ne može sijati ni brati stočna hrana, niti se iz golf- loptica legu purići ni pulaštri

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.