Gdje god IDS više nije na vlasti živi se bolje i kvalitetnije

S Vilijem Bassaneseom, gradonačelnikom Umaga i predsjednikom istarskog SDP-a, razgovarali smo o političkim odnosima u Istri, predstojećim izborima za EU Parlament, odnosima s IDS-om i Kaštijunu.

* Istrom već 26 godina neprikosnoveno vlada IDS. Čini se da nijedna druga opcija još uvijek nije dovoljno jaka da skine dominaciju IDS-a. Je li suradnja svih ostalih političkih opcija jedini način? 

– Mnogo je razloga zbog kojih IDS vlada već 26 godina u Istri. Pojedini su razlozi realno objektivne naravi, dok su drugi čisto subjektivni. Po meni, postoji samo jedan razlog zahvaljujući kojem bi netko uopće mogao upravljati općinom, gradom ili županijom, a to je isključivo kvaliteta upravljanja. Kvaliteta života i vidljivi rezultati rada predstavljaju jedino objektivno mjerilo pri odabiru na izborima. Poznato je da je politika rad i dojam. Nažalost svugdje, pa tako i u Istri, političari koji ne postignu mjerljive rezultate počinju se baviti isključivo pozitivnim dojmom o sebi, pritom koristeći razne agencije i medije. Istina je da je navedeno nekorektno i neistinito, međutim to je naša realnost. Unatoč tome, siguran sam da sve više građana to prepoznaje. Upravo oni koji nemaju rezultata u svome radu stvaraju konfuziju te čine sve da u očima građana svi koji se bave politikom budu percipirani na isti način.

Ja duboko vjerujem da su građani shvatili takve igre te tvrdim da je došlo vrijeme da se u Istri, upravo zbog izrazite stagnacije kvalitete upravljanja, promijeni vlast, ali i način razmišljanja. Tome u prilog ide i činjenica da se u jedinom istarskom gradu i općinama gdje IDS nije više na vlasti živi bolje i kvalitetnije, a upravo zbog suradnje političkih stranaka i kompetencije načelnika. Mislim da će građani to znati cijeniti na izborima. Ako iskreno želimo dobro svome kraju i ako želimo kvalitetno upravljanje, a time i bolji život za sve nas, duboko vjerujem da je politička suradnja na svim razinama poželjna. Suradnja svih političkih opcija, uz zadržavanje svojih prepoznatljivosti, je u Istri formula uspjeha, a to dokazuju i rezultati u općinama i gradu u kojima više ne upravlja IDS.

Predsjednici istarskih organizacija triju najvećih hrvatskih stranaka dolaze iz Umaga

* Predsjednici istarskih organizacija triju najvećih hrvatskih stranaka, SDP-a, HDZ-a i Živog zida, dolaze iz Umaga. Zanimljiv je sastav i suradnja u gradskom vijeću Umaga svih političkih opcija. Budući da to nisu ideološki bliske stranke, a na državnoj su razini protivnici, kako su vaši stranački kolege dočekali tu suradnju?

– U Umagu žive i djeluju predsjednici županijskih organizacija SDP-a, HDZ-a i Živog zida, i to zaista potvrđuje da je Umag kvalitetna politička alternativa i potvrda da se u Istri može upravljati kvalitetnije i živjeti bolje bez IDS-a. Kod nas u Umagu se uvažavaju temeljne političke vrijednosti, a te bih vrijednosti zaželio cijeloj Istri. Ukratko rečeno, naša je politička raznolikost ujedno i naše veliko bogatstvo. Mišljenja sam da bi na političkoj razini svi trebali dati svoj doprinos za bolji život svoga kraja.

Upravo na konceptu civilizirane i otvorene suradnje, a sve za dobrobit građana, funkcionira Gradsko vijeće Grada Umaga kojem predsjedava dr. Jurica Šiljeg i koji svoj posao obavlja besprijekorno. U umaškom Gradskom vijeću postoji iznimno korektna suradnja Koalicije (SDP, HSU, HNS, SDA, SDSS) s HDZ-om, ali i Živim zidom. S umaškim IDS-om ne postoji suradnja, osim s pojedincima, upravo zbog politike negativnosti i isključivosti vodstva gradske organizacije.

* U kakvim ste odnosima s IDS-om i drugim gradonačelnicima u Istri? U kakvom ste odnosu sa županom Flegom? Imate li zbog toga što niste IDS-ov gradonačelnik problema u komunikaciji sa Županijom?

– Kao predsjednik SDP-a Istarske županije s IDS-om do sada nisam imao niti jedan službeni kontakt ili sastanak. Mogu zaključiti da to oni nisu smatrali potrebnim, što razumijem i prihvaćam. Riječ je ipak o njihovoj političkoj procjeni i ne postoji nikakva obveza da se sastanemo.

Što se tiče suradnje sa županom, gospodinom Flegom, naša bi suradnja trebala biti obavezna, budući da obnašamo funkcije župana i gradonačelnika. Nažalost, nismo imali službeni kontakt od 2014. godine, kada smo potpisali pismo namjere o izgradnji srednje škole u Umagu. Osobno sam sa županom u korektnim odnosima, no na službenoj se razini ne možemo pohvaliti nekom suradnjom. Poziv za posjet Umagu mu je upućen, poštanska povratnica je stigla, ali ne i njegov odgovor. Polazeći od vrijednosti na koje se pozivamo i koje živimo mi u Istri, gdje je raznolikost bogatstvo, zaista očekujem njegov dolazak u Umag ne bi li zajedno razgovarali o temama koje muče građane, a u ingerenciji su županije. Svaki dolazak župana u Umag nakon 2014. bio je samo politički i u funkciji IDS-a, ne i službeni.

Što se tiče suradnje na razini gradova i općina, mogu istaknuti kako s većinom kolega istarskih načelnika, neovisno o stranačkoj pripadnosti, imam izvrsnu suradnju. S gradonačelnicima Buja i Novigrada, primjerice, predstavnicima s kojima dijelimo vlasništvo u tvrtkama ili ustanovama, odnosi su više nego korektni. Umag, kao većinski vlasnik, nije nikada donio ni jednu odluku samostalno već smo se svi dogovarali.

Isto ne mogu reći kada je slučaj suprotan. Primjerice, osnivač Lučke uprave Umag-Novigrad je Županija, a od pet članova upravnog vijeća, ni jedan nije odabran od strane Grada Umaga, niti je slučajno član SDP-a ili druge stranke. Župan, koji imenuje te članove, nije nikada kontaktirao Umag po tom pitanju. Neovisno o tome, Grad Umag financira i dalje će sufinancirati njihove projekte. Upravo navedeni konkretni primjeri ponašanja i suradnje govore o ogromnim razlikama u shvaćanju politike. Jasno je stoga što znači biti u političkoj manjini u Istri. Pojedinci iz IDS-a zaista nisu shvatili da nije dovoljno biti dio Europe, već bi moderne europske vrijednosti trebale biti dio i standard ponašanja u Istri.

Za EU parlament SDP Istre predložio Dalibora Macana

* Traže li načelnici općina pomoć od vas, s obzirom na vašu funkciju u SDP-u, ali i činjenicu da ste gradonačelnik uspješnog grada?  

– Zatvorena politika IDS-a, koja prepoznaje isključivost i samodopadnost stranačke iskaznice kao jedini uvjet, postala je kočnica razvoja Istarske županije. Vidljivo je to u odnosu prema unutrašnjosti Istre i slabije razvijenijim područjima gdje je, zbog nepostojanja politike jednakosti i policentričnog razvoja, izgubljena perspektiva razvoja. Temeljna zadaća Županije jest da svojom politikom amortizira postojeće razlike i pokuša osigurati približno jednake uvjete života za sve svoje građane. Istra jednakih šansi za sve – to je naš cilj. Nisam siguran da su navedeno razumjeli svi oni koji su to trebali, ali sam siguran da u tome nisu uspjeli i da je tu najveća odgovornost župana koji bi se trebao odmaknuti od dnevne politike i biti isti prema svim građanima Istre. Upravo na navedeno mi se žale načelnici unutarnjeg dijela Istre, pa i oni iz IDS-a. Zbog pogrešne politike vladajućih i ne postojanja jasne vizije budućnosti razvoja Istre stvorile su se prevelike razlike u razvoju i kvaliteti života u istarskim općinama i gradovima.

* Niste htjeli ići u Sabor, hoćete li možda biti na SDP-ovoj listi za EU parlament?   

– Mislim da sam najkorisniji svome gradu na mjestu gradonačelnika, a svaki gradonačelnik, ako je malo objektivan, zna da pored svih obveza ne može istovremeno sjediti u Saboru i biti uspješan gradonačelnik. No, to izgleda kod nas većina misli da mogu. Za EU parlament SDP Istre je jednoglasno predložio načelnika Općine Svetvinčenat Dalibora Macana, kao kandidata.

‘Ako ne bude izabran u EU Parlament Flego treba dati ostavku na mjesto župana’

* Valter Flego je vjerojatni IDS-ov kandidat na izborima za EU parlament u svibnju. Mislite li da će Ivan Jakovčić samo tako, bez borbe, prihvatiti prisilno političko umirovljenje?

– To su stranačka pitanja IDS-a i dokle god ti problemi nemaju utjecaj na kvalitetu života u Istri ne želim se miješati. Mogu samo reći da je gospodin Jakovčić mudar političar. Što se tiče gospodina Flega, riječ je o njegovom osobnom odabiru,  ali i odgovornosti. Ukoliko bude izabran, neće više moći obnašati funkciju župana, no i u suprotnome ako ne bude izabran, prema civiliziranim standardima politike razvijenih europskih zemalja, trebao bi dati ostavku na mjesto župana.

‘Kod Kaštijuna su pogrešni i lokacija i koncept gospodarenja otpadom’

* Grad Umag jedini u Istri nije potpisao ugovor o povratu sredstava u županijski proračun za izgradnju ŽCGO Kaštijun. Zašto ga niste potpisali.

– Problematika Kaštijuna, odnosno Županijskog centra za gospodarenje otpadom, je jedna od najvećih strateških propusta lokalne politike IDS-a. Tematika je svakako komplicirana i, slijednom toga, neatraktivna. Nažalost, oni koji su je trebali razumjeti prije 10-ak godina nisu shvatili na vrijeme težinu problematike, a ne shvaćaju je u potpunosti ni danas. Stoga cijenu navedenog plaćamo svi mi.

Za početak, sama lokacija Kaštijuna je potpuno pogrešna, kao što je i utjecaj na okoliš i građane, koje nitko nije pitao za mišljenje. Nadalje, pogrešan je koncept gospodarenja otpadom koji je u suprotnosti s ekološkim, tehnološkim i ekonomski održivim gospodarenjem otpadom. Jednostavnim riječima – cijeli sustav gospodarenja otpadom u Istri, počev od kućnog sortiranja otpada, gubi smisao jer su računi građanima poskupjeli od 2 do 4 puta upravo zbog Kaštijuna. Građani ne pronalaze motiv u sortiranju otpada na kućnom pragu jer navedeno ne utječe na cijenu. Štoviše, moraju plaćati višestruko veću cijenu  baš zbog Kaštijuna, koji predstavlja gotovo 70% ukupne cijene troška na računima, bez faza prikupljanja ili sortiranja. Za moderna rješenja gospodarenja otpadom, bez negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje te dvostruko nižom cijenom koštanja, trebalo je otići samo do Trsta ili Beča i vidjeti kako to oni rade.

Izvor: https://istarski.hr/node/54190-gdje-god-ids-vise-nije-na-vlasti-zivi-se-bolje-i-kvalitetnije

22 komentara na “Gdje god IDS više nije na vlasti živi se bolje i kvalitetnije”

 1. Anonimno napisao:

  ča to je onajsti koji je torna neko zemljište (gradu???) nakon ča su ga novinari razapeli…. hahahahah

  1. Anoniman napisao:

   To je onaj ča je od Umaga napravio ugodno mjesto za življenje.
   To je onaj koji je kad je došao na vlast servisirao miljunske dugove koje je Ids-ova vlast pustila iza sebe.
   To je onaj ca je omogućio besplatan vrtić svoj djeci.
   To je onaj…

   1. Franjo G. napisao:

    Ja to je onaj ča ga IDS stvarno ne voli i to samo za to ča je drugajče političke opcije. Veramente ni ni iz moje političke partite, ma je za pravo reć za čuda stvari jušt. Imaju Veliki proračun, besplatni vrtić, imaju dom penzionati, stacionar, jaki turizam, poljoprivredu, ma istinu za reć i nešto tvornic, vuču i šolde iz europe itd. Narod puno bolje živi nego drugderi u Istri.
    Za Kaštijun i škovace je milijun posto u pravu, a da mu ga “kacivaju ovi iz IDS-a” na svaken korku to se vidi iz aeroplana. Ma mi se pera da ga to jako ne briga i ima pravo.
    Dobro je,mi se pera, da i mi na ipazinu nikad i to pročitamo, bez obzira na politička opredjeljenja.

    1. Anonimno napisao:

     Lako je imet besplatni vrtic i veli proracun i ave drugo kad je grad na moru i ima turizma

   2. Anonimno napisao:

    naravno….kad je zemlju “vratio” gradu….pa imaju odakle…

 2. lan napisao:

  ma u Lanišću se ne živi bolje

 3. Anonimno napisao:

  i tako ipazin portal sredisnje istre objavljuje vijesti iz umaga

  1. Anonimno napisao:

   Priča se o vlasti IDS-a u gradovima Istre. Tema je i te kako vezana i za Pazin.

   1. Anonimno napisao:

    IDS je ima gradonačelnika ali ne i većinu u vijeću
    Jedno i drugo ima tek u oven mandatu ako cemo bit jušti

    1. Franjo G. napisao:

     Ako ćemo bit jušti samo je 4 leta u Pazinu IDS bija bez većine u Gradsken vijeću i ima gradonačelnika. Rezultati u ten razdoblju su itekako bili vidljivi i jako mjerljivi, samo ako ih je ki tija čut.
     Eko Milohanić je recimo vijećnik u kontinuitetu, pa ako ne verujete neka ih on kao nezavisni vjećnik pobroji.
     Tada je napravljeno puno i dokazano je da se more bolje.

     1. Anonimno napisao:

      Upravo tako.

      Ali IDS ističe samo ono ča in paše, i ljudi-glasači uglavnom vide ono ča žele videt. To ča se moglo napravit više, drugačije, bolje, krenut u drgen smjeru, bez nepotizma i malverzacija druga je stvar koju prosječan Pazinjan ne vidi i ne kuži (čak ni kad se ukaže na to).

 4. Anonimno napisao:

  Današnji naslov na jednom Istarskom portalu:
  Iznajmljivači sretni: Paušal po krevetu u Umagu ostaje 300 kuna!
  haha…
  zato u Pazinu poskupljuje 100% (sa 150 na 300) ali nitko ne piše o toj radosnoj vijesti.

  1. Anonimno napisao:

   Pojasni. Promijenio se zakon oko tog paušala, ali je donesena takva odluka da je iznos ostao praktično isti.

   1. Anonimno napisao:

    Umag kao turističko mjesto je bio u zoni A i paušal je iznosio 300 kn po krevetu. Pazin je bio u zoni D i paušal je uznosio 150 kn po krevetu. Novim zakonom su dane ovlasti lokalnoj samoupravi da donese odluku o visni paušala( od 150 do 1500 kn) pa je i Pazin mogao ostavit 150 kn ali nije nego je donesena odluka o povećanju od 100%. Nakon smeća nova poskupljenja…

    1. Anonimno napisao:

     Koliko je meni poznato, u Pazinu su do sada plaćali od cca 280 do cca 320 kn ukupno po više osnova, sada je to jedna tarifa od 300 kn. Prijedlog je naglašeno išao za tim da se ne podiže paušal, nego da ostane u granicama dosadašnjeg iznosa.

     1. Anonimno napisao:

      Krivo ti je poznato. Bilo je
      naselje Pazin zona B sa 255 kn ide na 300 a sva ostala naselja u sklopu općine Pazin zona D sa 150 kn ide na 300 kn. Čisto da se zna! A obrazloženje da ostaje u granicama sadašnjeg je laž odnosno lijepo upakiran gradski marketing. Realno nije to neko strašno povećanje ali gledano u postocima je. A nije u redu da smo završili u košu sa najrazvijenijim turističkim gradovima kao Poreč, Rovinj, Umag, …itd

    2. ca_je_sigurno_je_sigurno napisao:

     nakon smeća? nitko nije primijetio da je Pazin d.o.o. povećao naknadu za upravljanje zgradama? nitko nije primijetio da je povećana naknada za javnu odvodnju? To lagano ide iz svih naših džepova.

     1. Anonimno napisao:

      Meni ni sporno ako neke stvari poskupe iz opravdanih razloga, a znamo da je dosta tega poskupilo zadnje vrijeme, pa cijene lančano gredu gore, a i plaće rastu. Ali me jadi kad sve te javne-gradske firme uopće premalo paze na troškove, na rashodovnu stranu. To me smeta puno više.

  2. Anonimno napisao:

   Zakon predviđa od 150 do 1500, a Pazin je stavi 300 kn. Za 4 kreveta to je 1200 kn godišnje. Toliko iznajmljivač dobije za jedan vikend iznajmljivanja. A pričamo o paušalnim iznajmljivačima koji to delaju uz drugo redovno delo iz kojega se plaćaju doprinosi, pa in je ovo jedino davanje, a ostalo čista zarada. Svašta moren srat po odgovornima u Pazinu, ali nikad ne bin njurga da je ovo puno.

   1. iznajmljivec napisao:

    Ovo se donekle more odnosit na one koji iznajmljuju vile i kuće i naplate stvarno u 2 noći neki zamjetan iznos. Međutim, čak ni tada se ne more reć da je sve osim ovega paušala čista zarada.
    Ali dobro, za očekivat je da oni koji ne iznajmljuju misle da su kuća ili stan drugemu pali s neba i da je ok ako se ga lupi po žepu.

    1. Anonimno napisao:

     Sumnjan da uz ovakvu potražnju i današnje stanje na tržšitu krevet iznajmljuje za manje od 150 kn na noć. Ako je za manje, onda bolje da se to nanke ne dela. 4 kreveta za dvije noći jenega vikenda je 1200 kn. A znamo koliko je vikenda i znamo da su baren 2-3 meseca po sezoni svi puni.
     S obziron na to, i na zakonski opseg 150-1500 kn, i na to koliko i ča sve plaćaju ostali koji imaju drugačiji pravni i porezni status, stvarno mislin da je 300 kn malo, odnosno da ni puno kad se gleda šira slika.
     Da, i ja iznajmljujen. Porezi se plaćaju svugdje i za sve, a ovo je jedan od najnižih općenito.
     Za očekivat je da oni koji nemaju svoje firme ili obrte misle da paušalni iznajmljivači plaćaju puno ili najviše, da su in oprema i radnici za niš i pali s neba i da je OK druge lupit drastično više po žepu.
     Uostalom, imate vijećnike – pošaljite primjedbu i argumentaciju da ih iznesu na Vijeću.

    2. Anonimno napisao:

     Ne mislim da je nekemu ni kuća ni stan pali s neba ali svaki ki ima neke prihode plaća neke poreze koji su u drugin slučajevima poprilično veći od ovih nameta pa ne vidim zašto bi iznajmljivači bili zaštićeni.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.