Gdje graditi sportsku dvoranu?

Parkiralište iza Spomen domaNa preksinoćnjem javnom obrazlaganju prijedloga Generalnog urbanističkog plana grada Pazina ta je tema najviše zaokupila pažnju stotinjak Pazinaca okupljenih u maloj dvorani Spomen doma. Sandra Jakopec iz zagrebačke tvrtke APE, koja je izradila prijedlog GUP-a, nakon izlaganja plana odgovarala je na pitanja građana. U više su navrata ponovili da treba produžiti rok za davanje primjedbi, koji istječe danas, 18. listopada, no to nije bilo moguće jer je propisani rok 15 dana, koliko je trajao i u ovom slučaju.Nekoliko je građana istaknulo da bi sportska dvorana morala biti uz OŠ Vladimira Nazora i Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile. Njenom gradnjom iza Spomen doma, tvrde oni, smanjit će se broj tamošnjih parkirališnih mjesta. Zašto se mijenja lokacija dvorane, pitao je Galiano Labinjan i predložio da se iskoristi prostor iza škola, koji je gradski. Jakopec je odgovorila da je taj prostor premali za dvoranu i za proširenje školske zgrade, što je pokazala i studija izrađena u tu svrhu. Istaknula je da je lokacija kod Spomen doma dostupnija, vezana uz stadion, a planirana je i rekonstrukcija raskrižja. Usto, broj parkirnih mjesta se neće smanjivati.Rovinjski arhitekt Beri Iskra, koji je radio projekte za dvoranu, tvrdi da je iza škole, gdje je u drugoj fazi bio planiran bazen, trebalo četiri do pet tisuća četvornih metara zemljišta za trodijelnu dvoranu. Napravljena je simulacija proširenja škole na prednjem dijelu, prema Šetalištu pazinske gimnazije. No, zaključeno je da se treba proširiti na dio gdje je planirana dvorana, jer se ondje između ostalog ionako ne bi mogao osigurati dovoljan broj parkirnih mjesta.
– Postojećih 70 mjesta na parkiralištu Spomen doma će se zadržati, iako će prostor biti malo manji, tvrdi Iskra.
Edo Merlić ukazao je na premalo parkirališnih mjesta u centru grada, neplaniranje kamionskog terminala, činjenicu da je na stanciji Pataj uz peradarsku farmu planirana stambena izgradnja, a na Kanužu, gdje je potencijalno zanimljiva arheološka lokacija, određen je prevelik zeleni pojas. Odgovoreno mu je da su parkirališta planirana na više mjesta, pa i na Lakoti, koju treba urediti, kamioni će imati terminal u zoni Heki (sada se ona zove Ciburi II), dok se u Konzervatorskom odjelu u Puli Kanuž još vodi kao lokacija koju treba istražiti. Galiano Labinjan je istaknuo da se u Hekima, Ciburima i Stanciji Pataj po njegovom mišljenju uz nova stambena naselja previše sabija poslovna zona, a Jakopec je odgovorila da se postojeća poslovna namjena samo nadopunjuje.

Je li moguće stambenu namjenu promijeniti u industrijsku, odnosno iz M2 u K, pitao je Silvio Nefat, uz tvrdnju da će se morati iseliti. Naime, prije 37 godina kupio je sedam hektara zemljišta koje je sada unutar zone Ciburi.
– Razlika između M2 i K je samo u tome da je u M2 uz poslovnu moguća i stambena namjena, objasnila je Jakopec. Nefat je istaknuo da je više puta dao molbu za gradnju hotela, a Jakopec uzvratila da ga može otvoriti i svojoj kući ako želi. Koliko su koštale izmjene i dopune GUP-a želio je znati Livio Jurman, ali odgovor nije dobio ni od Jakopec niti od gradonačelnika Nevena Rimanića. Ukazao je na niz projekata koji u Pazinu nikada nisu realizirani pa je pitao i tko će ići u planiranu novu školu u Starom Pazinu. Demografskom je studijom ustanovljeno povećanje broja stanovnika u naseljima Bertoši i Stanciji Pataj, a nova je škola potrebna i zbog rada u jednoj smjeni. Antun Erman smatra da bi u vojarni trebao biti prostor za poduzetnike dok Jakopec veli da je javna i društvena namjena u funkciji građana najbolji mogući odabir za taj objekt.

Glas Istre

Pogledajte u galeriji fotografija jednu od lokacija na kojoj bi se mogla graditi sportska dvorana u Pazinu!
Sporstska dvoranaSporstska dvoranaSporstska dvoranaSporstska dvoranaSporstska dvoranaSporstska dvorana

16 komentara na “Gdje graditi sportsku dvoranu?”

 1. Anonimno napisao:

  Iza škole je premala gradska površina za dvoranu jer se ne želi otkupit privatna parcela. Mislim da je glupo štedjeti na tome, to je ipak jedna jako bitna zgrada za grad. K tome protivnik sam gradnje na bilo kojoj gradskoj zelenoj površini, ali ako se već mora iskoristit zelena površina iza Spomen doma nek se poveća parkiralište, koje realno je problematično danas u Pazinu. Druga stvar je ta da projektanti pišu Prostorne planove onako kako se dogovore s vlastima. Mislim da projektantica ne bi smjela takva glupava objašnjenja davat da je iza spomen doma dobra lokacija za sportsku dvorana. To je bezobrazno i podcjenjivački prema javnosti. Koliko će samo trebati vremena učenicima za odšetat od srednje škole do dvorane na skretanju za Rijavac. Već sad je ali tada će to bit tjelesna kultura, za podsmijeh. Dok dođu, prebuku se i za odlazak nazad u školu trebat će im pola sata, ostat će 15 minuta tjelovježbe -ako. To me podsjeća na vic o Crnogorcu koji radi srijedom, a pon i uto se priprema za sri, a čet i pet za vikend.
  Lokacija iza škole je jedina ok, realna i suvisla. Jedini kontra argument je visoko cijena otkupa privatne parcele. Jednom platiš više, pa imaš rješenje za sva vremena. Nisam bogat, da bi kupovao jeftino. j.b.t.

  1. Anonimno napisao:

   komentar na mjestu

 2. Anonimno napisao:

  odličan komentar. Grad mora vodit računa da u investiciju dvorane ulazi i cijena zemljišta. Parcela iza škole je jedina moguća i suvisla i glupo bi bilo da je grad ne otkupi. sve košta pa tako i to. Pa ne bi valjda vlasnik treba poklonit parcelu u sred grada. Bistri naši gradski oci to nisu predvidijeli u kalkulaciju troška dvorane. U stilu. P

 3. Anonimno napisao:

  Ča Pazinu rabi još jedna dvorana?????

 4. centar napisao:

  Pazinu ne treba nikakva nova dvorana, ima dvije i to je sasvim dovoljno. Bolje da se novac ulaže u gospodarstvo i povrat nekakve industrije, npr. prehrambene u stare pogone Pazinke!

 5. Anonimno napisao:

  cesto se govori kako su nam klinci prepusteni sami sebi.. a to sto su 2 dvorane non stop popunjene valjda ne govori nista? kad se planira graditi nova dvorana tada neka se ulaze u nesto drugo… ko tu koga?

 6. Anonimno napisao:

  Najam dvorane Pazinskog kolegija i sl. košta Grad Pazin preko 100 000 kn godišnje, dvorana se neće gradit samo sredstvima Grada tako da je još jedna dvorana i te kako potrebna. Pitanje je samo na kojoj lokaciji.

  1. katja napisao:

   kome se placaju ti novci?? pazinskom kolegiju?? zbog cega?? znaci ta dvorana je iskljucivo njihova?

   1. Anonimno napisao:

    da, njihova, nije ju Grad izgradio

 7. Anonimno napisao:

  Grad ima jednu malu dvoranu. To je ona od osnovne škole. Sigurno treba graditijoš jednu. A treba bi se aktualizirat pitanje izgradnje bazena.

 8. Anonimno napisao:

  budalaština je gradit još jednu dvoranu u pazinu. ima puno pametnijih objekata koji bi nadopunili i proširili sportsku ponudu kao bazen. U pazinu su dvije dvorane i mi ih koristimo. ako ćemo se natezat ča je čije onda je najbolje da svaka vlast u svojim mislima sagradi još jednu dvoranu. jer djelujemi da će ova koja se kao ima gradit ostat u mislima ili će bit takav škart projekt da bolje da ga nema. Kako je počelo sa pizdarijon od lokacije kod spomen-doma čini mi se da je cilj samo nešto sagradit.

  1. Don Kihot napisao:

   Ovo je, evo, školski primjer komentara koje bi trebalo – brisati. Ne, naravno, zbog sadržaja, već zbog pljuvačkog stila. Sve se to može isto reći i bez pljuvanja, korištenja pretjeranih grubih riječi itd. I onda bi od tog našeg IPazina nešto s vremenom moglo i biti.
   Don Kihot koji još uvijek vjeruje u IPazin

   1. tomcub napisao:

    ne kužim, da li se to odnosi na ovaj komentar:

    “budalaština je gradit još jednu dvoranu u pazinu. ima puno pametnijih objekata koji bi nadopunili i proširili sportsku ponudu kao bazen. U pazinu su dvije dvorane i mi ih koristimo. ako ćemo se natezat ča je čije onda je najbolje da svaka vlast u svojim mislima sagradi još jednu dvoranu. jer djelujemi da će ova koja se kao ima gradit ostat u mislima ili će bit takav škart projekt da bolje da ga nema. Kako je počelo sa pizdarijon od lokacije kod spomen-doma čini mi se da je cilj samo nešto sagradit.” ?

    ne vidim zašto bi to trebalo brisati

    1. Don Kihot napisao:

     Baš na taj. I namjerno sam uzeo taj skoro bezazleni primjer da se vide nijanse.
     Evo zašto:
     Probaj umjesto “budalaština” stavit recimo riječ “nepotrebno” , a umjesto “pizdarijon od” stavit npr. “zbrkom oko” i to neće više bit pljuvačnica nego kulturno iznošenje vlastitog stava. Ako autor hoće bit žešći neka koristi i neke jače riječi, ali neka ne bude vulgaran, jer smo onda na toj razini komunikacije i svi mi ostali koji se na stranicama pojavljujemo. Mnoge će, kao npr. i mene ta razina komunikacije odbiti.

     Anonimni postovi su ogledalo svih nas u Pazinu koji se služimo internetom. Taj anonimni “homo vulgaris” smo za nekoga možda ti ili ja, jer znaju da se služimo internetom i tu i tamo napišemo neki članak ili post i potpišemo se ili ne potpišemo imenom.

     Desila mi se osobno jedna ružna stvar s tim u vezi: Jedna je javna osoba (koja više nije na žalost među nama) prije nekoliko godina prozivana na IPazinu žestokom, nekulturnom i pretjeranom paljbom anonimnih internet pljuvača. Kako je među rijetkim potpisanim postovima na IPazinu bilo i moje ime i prezime, čovjek je bio uvjeren da ja imam nešto s tim i jako se uvrijedio. Nisam mu, i na žalost nikada neću moći dokazati da sa tim postovima nisam imao nikakve veze.
     Bezvezan je osjećaj, vjeruj mi, kada te čovjek nakon tridesetak godina međusobnog uvažavanja ni krivog ni dužnog – prekriži. I s tim ode u grob.
     Od tada uglavnom ne koristim IPazin. Ako nešto i napišem vrlo se rijetko potpišem.

     Vratimo se malo na post (u kojem ti ne vidiš ništa sporno): Ne bi ga uopće trebalo brisati – samo da se autor potpisao i zadržao za sebe ulogu pljuvača. A ovako – pljuvači ispadamo svi mi koji pokušavamo s vremena na vrijeme potpisanim postovima dati dozu ozbiljnosti IPazin projektu.
     Don Kihot

     1. tomcub napisao:

      Što je vulgarno ili ne subjektivni je doživljaj, npr. Željko Malnar i monsinjor Bozanić imaju različite pragove vulgarnosti, a navodim njih, jer su obojica medijski eksponirane osobe sa svojom publikom.
      “Nepotrebno” ne može zamijeniti “budalaštinu”, to su različiti pojmovi, a “pizdarija”? – to je izražajno sredstvo, valjda onome tko je pisao nije “zbrka” ili “glupost” zvučalo dovoljno jako. Mislim da ne možemo nekome diktirati na koji će način pisati, bitno je da ne vrijeđa neku konkretnu osobu, a ovako, dok se svodi na općenito izražavanje nezadovoljstva može proći.
      Što se tiče slučaja iz drugog dijela komentara, slažem se, ružno, žalosno, šteta; no ubuduće se neće moći desiti jer ćemo sve osobne uvrede brisati čim ih uočimo.

 9. Anonimno napisao:

  Ako se za dvoranu dobijaju namjenska sredstva od ministarstva onda to nema previše veze s bazenom ili nekim drugim investicijama. nije da postoje novci pa da se može gradit ča god nekemu padne na pamet.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.