Gesta dobre volje dijela vladajućih u Gradskom vijeću spasila proračun

Grad Pazin u 2010.Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća umalo je dovedeno u pitanje financijsko funkcioniranje gradske uprave. Raspravljajući o izvršenju proračuna za 2010. godinu članovi vladajuće kohabitacije iznijeli su niz primjedbi zbog planiranih, a nerealiziranih projekata i nepridržavanja dogovora koji je postignut s gradonačelnikom. Nakon gotovo jednosatne pauze radi sastanka klubova vijećnika i konzultacija, izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna provukao se minimalnom većinom od sedam glasova.

Pročelnica Maja Stranić Grah upoznala je vijećnike s okolnostima izvršavanja proračuna u prošloj, ekonomski i financijski vrlo teškoj godini. Grad je izmjenama Zakona o porezu na dohodak ostao usred godine bez skoro 2,6 milijuna kuna što je također doprinijelo lošijem izvršenju planiranih projekata. Po prvi put u deset godina zabilježen je pad proračunskih prihoda u odnosu na proteklu godinu, te je proračun sa prihodima od nešto više od 50 milijuna kuna izvršen sa 89,81% u odnosu na plan, a prisutan je i proračunski manjak od 10 milijuna kuna koji se vuče iz 2009. godine.

Stanko Mališa (HDZ) zamjerio je što se nedostatno pomaže gospodarstvo i što se materijalni rashodi ostvaruju u stopostotnom iznosu dok neke stavke uopće nisu izvršene, te je apelirao na izvršnu vlast i gradske vijećnike da se proračun ubuduće donosi konsenzusom.

Puno je oštriji bio nezavisni Valter Milohanić. On je taksativno nabrojao projekte koji su dogovoreni s gradonačelnikom, a nisu realizirani. Od ulične rasvjete na nekoliko lokacija u gradu, javnom sanitarnom čvoru na Trgu slobode, do wirelessa-gradske bežične internetske mreže. Zamjerio je izvršnoj vlasti ignoriranje većine u gradskom vijeću kao i trošenje sredstava namijenjenih promidžbi Grada za promociju IDS-a u lokalnim medijima. Milohanić je odbio podržati izvještaj o izvršenju proračuna i poručio gradonačelniku da ga je on na to prisilio „svojim djelima, postupcima, nepoštivanjem dogovora i političkim neuvažavanjem Nezavisne liste kao političkog faktora u Gradu Pazinu!“

Bruno Rabar (SDP) ukazao je na nerazmjer koji dobivaju pojedini proračunski korisnici i poručio da bi svi trebali dobiti sredstva u postotku ostvarenja proračuna, a ne da neki dobivaju preko 100%, a neki ništa.

Gradonačelnik Renato Krulčić podsjetio je na donošenje antirecesijskih mjera i pomoći koje Grad pruža socijalno ugroženim kategorijama građana i poduzetnicima, na stalno širenje poduzetničkih zonai brojne druge aktivnosti gradske uprave. Ukazao je na manjak od 2,6 milijuna kuna bez kojih je Grad ostao preraspodjelom poreznih prihoda i na 1,7 milijuna kuna nepodmirenih obaveza Općina Pazinštine. Grad je usprkos tome redovito isplaćivao plaće djelatnicima Dječjeg vrtića i Javne vatrogasne postrojbe kako bi se izbjegle socijalno neugodne situacije. „Ne možemo potrošiti više nego što imamo!“, poručio je Krulčić.

Prije glasanja o izvršenju proračuna od strane Nezavisnih Valtera Milohanića zatražena je stanka koja je potrajala gotovo sat vremena, a zatim je uslijedila još jedna kraća stanka kako bi se klubovi vijećnika dogovorili o prijedlogu predsjedavajućeg Stjepana Gabrića da se o ovoj točki dnevnog reda glasa na idućoj sjednici vijeća.
Na kraju ove „sapunice“ ipak se pristupilo glasanju prije kojeg su vijećnicu napustili nezavisni Irina Kivela Ukotić i Tomislav Čubrić, te Viktor Lakoseljac (HDZ), dok je Stanko Mališa najavio da će ipak podržati izvještaj kao gestu dobre volje da bi gradska uprava mogla i dalje normalno funkcionirati.

Rezultat: 7 glasova ZA (Mirjana Ćus, Bruno Rabar (SDP), Martin Čotar, Elvis Visintin (IDS), Stjepan Gabrić, Stanko Mališa (HDZ) i nezavisni Renato Kalac) i 1 glas PROTIV (Valter Milohanić).

Gradonačelnik Krulčić zahvalio je svima koji su podržali izvještaj o izvršenju proračuna za 2010., ali i onima koji su ostali principijelni, te je vijećnicima prenio dobru vijest da je Grad Pazin putem IPARD programa bespovratno dobio 4,2 milijuna kuna za projekt izgradnje kanalizacije na Starom Pazinu.

Dario Brajković
Radio Pazin

6 komentara na “Gesta dobre volje dijela vladajućih u Gradskom vijeću spasila proračun”

 1. broj1 napisao:

  a jaka nam gospodarska zona krulčiću i ča imamo od toga kad se ne proizvodi nič osim magle.

 2. Mu napisao:

  A jeste face i jedni i drugi… čista kopija Vlade RH: Nebulozne višesatne oštre rasprave, napetost i agresivnost, napuštanje sjednice i onda… 7:1 hehe, parada za javnost.
  A oružja napada su wireless i wc… projektići od par desetaka tisuća kuna.

  Ja bi jedne pitao:
  – Što je s Lakotom?
  – Što je s Novom dvoranom?
  – Što je s Domom umirovljenika?
  – Što je s Novom vatrogasnom postajom?
  – Što je s dovršetkom Trga slobode?

  A druge:
  – Što je s poticajima za lokalno gospodarstvo?
  – Što je s poticajnom i subvencioniranom stanogradnjom?
  – Što je s uređenjem derutnih fasada?
  – Što je s Hostelom?
  – Što je s Ecooperativom?

  Ima puno, puno bitnijih stvari na čemu ste “lovili glasove” a sada se tu prepucavate oko besplatnog surfanja sa novoosvjetljene zahodske školjke.

 3. maslina napisao:

  totalni lajk

 4. mala napisao:

  uuuuuuuuu predobro! slažem se sa svime! još kad bi zadrti umovi nekih koji se tamo šepire i mlate u prazno došli isto do tih spoznaja….. di bi nan bija kraj! ali valteru stešo svaka čast jer ipak razmišlja konkretno i ne okreće već ispucane fraze !

 5. tomcub napisao:

  @Mu

  > Nebulozne višesatne oštre rasprave,

  bilo je konstruktivne rasprave po drugim točkama, ovdje je obrađena samo jedna točka dnevnog reda, medijski najzanimljivija, bit će još članaka s ove sjednice vijeća

 6. chikolopezmartiznez napisao:

  Bravo Valter!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.