Gian Luca Braus prvi na državnom natjecanju u poznavanju latinskog jezika

Na državnom natjecanje iz klasičnih jezika, koje je ove godine organizirano u Splitu od 13. do 15. travnja, sudjelovala su s iznimnim rezultatima dvojica naših učenika, obojica u poznavanju latinskog i grčkog jezika. Učenik trećeg razreda klasične gimnazije Gian Luca Braus prvak je u poznavanju latinskog jezika i šestoplasirani u poznavanju grčkog jezika. Maturant klasične gimnazije Filip Matković ostvario je izvrsno osmo mjesto u poznavanju grčkog i deveto u poznavanju latinskog jezika.

Iskrene čestitke učenicima i njihovim mentorima: profesorici latinskog jezika Sonji Ljubetić i profesoru grčkog jezika Ivanu Hrbudu!

Evo i dojmova sudionika:

“Nakon dužeg putovanja iz Pazina i prekrasnih arheoloških ostataka stare Salone, dočekao nas je veliki sunčani grad Split. Mjesto gdje smo smješteni bio je hostel nazvan „Goli i bosi“, a nalazio se odmah iza Rive, tako da smo bili vrlo blizu mora i mogli smo prošetati uz obalu. Smještaj nije bio nešto posebno pa ni hrana, ali je zato sam grad bio odličan za razgledavanje. Poslije otvorenja i prvog noćenja, stigao je dan natjecanja u V. gimnaziji Vladimira Nazora, također vrlo blizu mora. Sa završetkom pisanja testova iz grčkog i iz latinskog, s ukupnim trajanjem oko tri sata, imali smo razgledavanje Dioklecijanove palače. Sama unutrašnjost palače bila je vrlo zanimljiva jer ima tragova iz vrlo duge povijesti. Vrlo interesantna bila je i katedrala sv. Dujma koja je imala oblik osmerokuta s kupolom na vrhu, a koja je zapravo najstarija građevina u kojoj se nalazi katedrala na svijetu, zato što je to bio mauzolej cara Dioklecijana. Vidjeli smo i kuću Marka Marulića koja se nalazila u vrlo uskoj ulici u centru grada pa je bio problem kada smo se nas osamdesetak vraćali natrag. U slobodno vrijeme koje smo imali uglavnom smo provodili uz šetnju i razgovor te uz komentare o raznim stvarima. Kada smo vidjeli rezultate i poredak bili smo iznenađeni, a pogotovo Gian Luca koji je dijelio prvo mjesto iz latinskog jezika. Nakon dodjele priznanja i nagrada u mračnom podrumu Dioklecijanove palače, imali smo dosta slobodnog vremena koje smo potrošili, naravno, na šetnju, razgovor i potragu za prikladnim kafićem u centru Splita kako bi odmorili noge i proslavili postignuća. Naravno, bilo je tu i smijeha i radosti, ne samo natjecanje. Iskoristili smo ovo vrijeme u Splitu i da se međusobno bolje upoznamo, da budemo malo u društvu i izvan briga škole te je zato ovo putovanje bilo ne samo poučno i natjecateljsko, nego i prijateljsko. Bez obzira na rezultate, prvi ili ne, ovo je bilo nezaboravno iskustvo. ”

Filip Matković, 4.a

 “U Splitu mi je bilo prilično dobro. Program izvan natjecanja bio je dobro uravnotežen i sasvim sam zadovoljan količinom slobodnog vremena u kojem sam obišao dobar dio grada koji je, usput, predivan. Vrlo mi se svidjela Salona jer smo mogli iz prve ruke izvući neke zaključke o tome koliko su zapravo kulture starih Grka i Rimljana utjecale na Hrvatsku.

Samo je natjecanje bilo podosta ležerno, barem u odnosu na županijsko natjecanje koje mi se učinilo napornije. Mislim da je to bilo zbog tekstova za prijevod za koje smatram da su bili lakši od onih sa županijskog. Sve u svemu, osjećao sam se dobro i vrlo mi je drago što sam uspio postići dobar rezultat. Nadam se da ću i sljedeće godine uspijeti doći do državnog i postići jednako dobar rezultat iz oba predmeta.”

Gian Luca Braus, 3.a

PKKG

© iPazin.net portal 2001. - 2024.