Gimnazijalci omogućuju školovanje potrebitima

Učenici naše GSŠJD, konkretnije učenici 2. B razreda, od početka ove godine su se, osim svojih brojnih nastavnih, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti te natjecanja, počeli baviti i humanitarnim djelatnostima.

Naime, odlučili su – uz posredstvo Udruge Zdenac – financijski potpomoći dvoje djece iz zemalja trećeg svijeta u njihovim grčevitim nastojanjima da se domognu onoga što je nama u Hrvatskoj samo po sebi razumljivo, dok je u nekim dijelovima svijeta riječ o velikom dostignuću – temeljnom obrazovanju.

Tako su, na poticaj razrednika, s velikim entuzijazmom prikupili sredstva i cijelu proceduru nastojali maksimalno ubrzati. Pri tome, valja istaknuti kako je razrednik predložio financijsku potporu za jedno dijete, dok su oni odlučili potpomoći dvoje. Tako je ovih dana stigla informacija kako su kumčad naših gimnazijalaca djeca iz malog mjesta Palo Quemada u suptropskom dijelu Anda u Ekvadoru.

Riječ je o gospodarski izrazito siromašnom kraju prepunom nasilja unutar užih zajednica i, često, obitelji. S obzirom da je riječ o pasivnom kraju, mnogi roditelji napuštaju djecu u potrazi za poslom. Djeca, prepuštena široj obitelji ili sami sebi, često jako rano upadaju u pakao droge, alkohola, prostitucije, a školovanje se, ionako teško dostupno, zanemaruje i napušta. S obzirom da u tom području djeluju misionarke iz Hrvatske, preko njih je Udruga Zdenac mogla ispravno identificirati najpotrebitije i predložiti njih za kumčad našim gimnazijalcima.

Prvi je devetogodišnji Wuillan Daniel Cisneros Maldonado, koji je pametan i velikodušan dječak. Jako je dobar učenik koji voli školu, a roditelji su mu siromašni poljoprivrednici s brojnim podmlatkom. Drugo dijete je Betty Lucia Cisneros Viteri, kreativna i iskrena trinaestogodišnjakinja koja ima osmero braće i sestara, a živi sa susjedima jer su ih roditelji napustili.

Na kraju, spomenimo da je iznos koji je potreban za godišnje školovanje jednog djeteta u zemljama trećeg svijeta čak i za naše prilike jako mali (riječ je o troznamenkastoj brojci), a pokriva troškove školovanja, odjeću, hranu, školsku opremu i troškove prijevoza. Vrijedi spomenuti kako je ovakva djelatnost, osim što pruža konkretnu pomoć i nadu stvarnim ljudima, širi pozitivnu energiju i među onima koji pomažu jer u njima jača duh zajedništva i pozitivnih mladenačkih ideala koji kronično nedostaju našem društvu.

gssjd.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.