Gitaristička čarolija fada u pazinskom spomen domu

gitare_2014Lijepo ispunjen pazinski Spomen dom, mahom srednjoškolcima iz Pazinskog kolegija i Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, frenetičnim je pljeskom ispratio veliki portugalski gitaristički orkestar Orquestra Nova de Guitarras, te je uz dva bisa pokazao očaranost publike fadom i drugim karakterističnim zvukova koji su prezentirani s Iberskom poluotoka uz dirigentsku palicu mladog Miguela Madalena.

Orkestar iz omanjeg mjesta Pinhal Nova, 30-ak kilometara udaljenog od Lisabona, u sklopu svog gostovanja u Istri, izveo j pred pazinskom publikom 12 skladbi. Koncert je organiziralo pazinskog c uz snažnu potporu Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina koja ih je ugostila dan ranije, proslavivši time početak samostalnog djelovanja kao ustanove i odvajanje od labinskog POU-a.

Glazbene tekovine Portugala dominirale su koncertom orkestra koji inače broji 65 članova u rasponu od rane adolescencije do zrelih tridesetih, no u Pazinu je nastupilo njih 43, mahom gitarista uz jaku podršku flaute i violina. Cilj orkestra koji nastoji promovirati gitarističku glazbenu kulturu preko studija glazbe, koncertnih izvedbi i širenjem najboljih tekovina Portugala u potpunosti je ispunjen.

Nastup su započeli s Bergersenovom skladbom “Heart of Courage” te “Archangelo”, u kojem su iskazali razigranost i maksimalnu koncentriranost. Nakon toga nastavili su umirujućom Zimerrovom skladbom za film “Pirati s Kariba” pri čemu je dominirala usklađenost u dijelu imitacije pčelinjeg žamora. “Tarregina Asturias” odvela je dobro ispunjeni Spomen dom na karakteristično senzualno i nježno putovanje Španjolskom, nakon čega je uslijedila Tiersenova skladba “Comptine”. Ovog Bretanjca, poznatog po skladbama iz filma “Amelie” naslijedio je portugalski klasik Carlos Paredes i “Zelene godine” (“Verdes Anos”). Uslijedila je jedina vokalna skladba večeri, lijepa i tugaljiva“Gente de Minha Terra”, a melankolični marš Beethovenove Sedme simfonije prekinuo je načas dominaciju fada. Nastavilo se je s izvedbom “marijačijevske” “Diablo Rojo” autora Rodriga y Gabriele, drugim dijelom muzike iz “Pirata s Kariba”, a nastup je završen izvedbom “Sons of Espahna III” mladog, talentiranog i publici privlačnog dirigenta Miguela Madalena koji u svojoj temperamentnoj skladbi kombinira strast flamenca s ostalim karakterističnim zvukovima Atlantskog oceana kombinirajući pljesak ruku, violine i marimbu. Njegovo kratko obraćanje publici, uzvraćeno je glasnim pljeskom čatristotinjak posjetitelja. Iako su mahom bili srednjoškolci, nekima je to bila i topla glazbena dobrodošlica na početku srednjoškolskog obrazovanja kojeg će provesti u “srcu Istre”.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.