Glavnina pogoršanja tek stiže, za vikend i do 100 mm kiše!

Vrlo promjenjivo vrijeme uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove nastavlja se i idućih dana, a nestabilnosti će kulminirati za vikend kada lokalno može biti vrlo obilnih pljuskova praćenih grmljavinom.

Zahvaljujući produbljivanju ciklone točno iznad Genovskog zaljeva, glavnina nestabilnosti stiže za vikend, naročito u nedjelju kada će vrijeme biti najturbulentnije. Prema većem dijelu prognostičkih modela pritom valja očekivati grmljavinske pljuskove uz obilne količine kiše u kratkom vremenskom roku, a lokalno ne smijemo isključiti ni mogućnost jake tuče. Mogućnost razvoja grmljavinskih ćelija bit će podjednaka i u unutrašnjosti i uz obalu.

Na Istramet prikazu GFS prognostičkog modela možemo uočiti kako bi ukupna suma oborina lokalno mogla prijeći 100 mm kiše. Svakako je riječ o vrlo obilnim količinama, no isto tako treba napomenuti kako će oborine biti vrlo nejednoliko raspoređene. Ukoliko pljusak pogodi primjerice grad Pulu uz 50-ak mm kiše u kratkom vremenskom roku, zbog neriješene odvodnje problemi svakako neće izostati.

Temperature zraka snizit će se ispod prosječnih koje valja očekivati u ovom dijelu godine, naročito dnevne vrijednosti čiji će porast najviše biti uvjetovan intenzitetom oborina i sunčanim razdobljima. Puhat će slab do umjeren južni vjetar, na moru prolazno jak jugozapadnjak, o čemu ćete uskoro moći pročitati više u našoj trodnevnoj prognozi.

Iako postupno smirivanje valja očekivati tokom ponedjeljka, atmosfera će i dalje biti vrlo nestabilna uz česte grmljavinske pljuskova, a lokalno je moguća i tuča. Uslijed više sunčanog vremena kojeg očekujemo u utorak i srijedu temperature zraka postupno će rasti na cijelom području.

Dugoročne tendencije idu u prilog naglom zatopljenju s temperaturama zraka iznad 30°C već za 8 dana, no ono bi uslijed krhkog anticiklonalnog polja moglo biti kratkotrajno. Iako je zaista riječ o dalekom prognoziranom terminu, na GFS kartama za Europu krajem dekade dobro možemo uočiti veliki sukob vruće i znatno hladnije zračne mase iznad Europe, što bi se moglo odraziti i na vrijeme u našim krajevima.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.