Glazba, glazbala i plesovi u Istri

goran_farkas.jpgPričajući o Istri kao geografskoj cjelini koja se proteže na današnje tri države, Goran Farkaš u svom je sinoćnjem predavanju obradio tri teme: glazbu, glazbala i plesove Istre.

Upravo je po tim cjelinama predavanje bilo podijeljeno, te je prva tema koje se mladi etnomuzikolog dotakao bila upravo glazba Istre. Bilo je riječi o “A la longa” i “A la pera” pjevanjima iz okolice Galižane, pjevanjima “na tanko i debelo” rasprostranjenom po cijeloj Istri, Ćićskom “bugarenju” i ostalim karakterističnim načinima pjevanja zabilježenima na području Istre.

U drugom je dijelu bilo riječi o instrumentima kroz područja.  Mogli smo tako čuti nešto oizradi i oblicima roženica i mihova, naučiti da su prve violine ljudi samostalno izrađivali jer za kupovinu “pravih” nisu imali novaca, te o raznim oblicima sviranja na improvizirane instrumente poput piskova od trstike, češlja ili kore od drveta.

Plesovi su bili završni dio predavanja. Od plesova koje se često vidi u Istri, poput poznatog “Sette passi” ili “Promjena”, bilo je riječi i o nekima za koje se koreografija baš i ne zna, poput “Cotića”. Kao i u prva dva dijela, svaki je primjer bio popraćen glazbenim primjerom.

Predavanje je bilo dobro posjećeno, i iako su se u publici bilo najviše članova Folklornog društva Pazin, okupila se i nekolicina zainteresiranih sugrađana koji su svojim pitanjima i komentarima svakako doprinijeli kvaliteti predavanja.

Istarske narodne nošnje ostale su neodgovoreno pitanje, ponajviše zbog manje istraženosti tog područja, kako od strane raznih stručnjaka tako i predavača. No, ovo ne treba shvatiti kao propust, već kao priliku da se organizira još jedno predavanje upravo s ovom temom.

MP / iPazin.net

2 komentara na “Glazba, glazbala i plesovi u Istri”

  1. nebo napisao:

    A gdje je bilo to predavanje???

  2. markop napisao:

    U dvorani Mirna u Pazinu, ispod glazbene škole.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.