Glazba je voljela tebe, glazbom si volio ljude

U Puli, na obiteljskoj kući nedavno preminulog maestra Nella Milottija (u Mutilskoj 33 ) svečano je, na njegov rođendan, otkrivena spomen-ploča u čast ovom velikom skladatelju, pedagogu i dirigentu.

Ploču, na kojoj su uklesane riječi “Glazba je voljela tebe, glazbom si volio ljude” svečano je otkrio Robert Matijašić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile. Pritom je prigodnim govorom okupljene članove njegove obitelji, brojne prijatelje, kolege i sugrađane kratko podsjetio na Milottijev život i djelo.

Uz nastup dvaju zborova koje je nekada vodio – “Lino Mariani” i “Matko Brajša Rašan” – svi su se zajedno prisjetili njegovih najboljih djela – skladbi koje će živjeti vječno.

Večer ranije, na Nella Milottija njegovom glazbom podsjetili su se mnogi u prepunom pulskom Circolu. Koncert je pod ravnanjem Edija Svicha otvorio KUD-SAC “Lino Mariani” koji je maestro Milotti vodio pet desetljeća. Nastupili su i KUD “Matko Brajša-Rašan” kojim je dirigirala Tatjana Merkl te mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina kojim je ravnao Janoš Feher.

Hommage maestru dali su i pijanistice Elda Krajcar Percan,Tatjana Šverko Fioranti, flautistica Samanta Stell i timpanist Vedran Vojnić. Koncert su uveličali i Alen Vitasović, Bruno Krajcar, Lidija Percan, Vesna Nežić-Ružić i Duo Magnolija.

Glas Istre, 11. studenog 2011.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.