Glazbala i zvuk kao dio identiteta i turističke ponude

goran_farkas.jpg(Glas Istre, 17.5.2011) Istarskoj tradicijskoj glazbi i glazbalima, ali i ulozi zvuka u stvaranju identiteta prostora, bio je posvećen minulog vikenda u Tinjanu održan još jedan u nizu radnih sastanaka europskog projekta valorizacije nematerijalne kulturne baštine InKult.

Tinjanci u ovom projektu, koji traje već godinu i pol, a okončat će se u studenom ove godine, sudjeluju zajedno s partnerima iz Austrije, Poljske i Madarske. U studijskim putovanjima i radnim sastancima, kojih je tijekom dvogodišnjeg trajanja ovog projekta planirano ukupno dvanaest, razmjenjuju se iskustva izmedu partnera o vrednovanju nematerijalne kulturne baštine iz područja narodne umjetnosti, folklora, glazbe, gastronomije, oblikovanja krajolika i drugih vidova ljudske djelatnosti, s dvije osnovne svrhe: doprinosa očuvanju lokalne ekonomije, i obogaćivanja turističke ponude.

Četrdesetak sudionika tinjanskog sastanka InKulta u tri je dana boravka u Istri sudjelovalo u radionici o tradicijskoj glazbi, koju je održao mladi pazinski glazbenik Goran Farkaš, zatim u radionici o izradi tradicijskih instrumenata koju je održao poznati graditelj glazbala Đuro Adamović, te u radionici o tradicijskoj glazbi kao obiteljskom nasljedu koju je održala Izabella Sabo. Sudionici
projekta takoder su obišli Europski suhozid u Kringi i tamo položili svaki svoj kamen obilježen brojem, a načelnik općine Auersbach Helmut Buchgraber, koji je u sklopu svečanosti Dana općine Tinjan u subotu potpisao s tinjanskim načelnikom Mladenom Rajkom povelju o bratimljenju ove dvije općine, u suhozid je položio kamen donijet iz svoga zavičaja.

U konobi Danijeli kraj Kringe gostima je poslužen “vampirski meni” kao primjer gospodarske i turističke valorizacije legende o vampiru Juri Grandu. Program je nastavljen i posjetom pavlinskom samostanu u Svetom Petru u Šumi, te obilaskom Eufrazijeve bazilike u Poreču i muzeja traktora u Baredinama. Iako do isteka projekta treba održati još nekoliko radnih sastanaka (prvi sljedeći na redu je za tri tjedna u Poljskoj), već se razmišlja o nastavku suradnje izmedu okupljenih partnera na dulji rok: tako su i Poljaci i Madari najavili da će za europski program “Europe for Citizens” (iz kojeg se financira i projekt InKult) kao “leaderpartneri” kandidirati nove projekte medunarodne suradnje, čime će se veze uspostavljene kroz InKult nastaviti produbljivati i oplemenjivati i nakon što InKultu istekne projektni rok.

Glas Istre, 17. svibnja 2011.

1 komentara na “Glazbala i zvuk kao dio identiteta i turističke ponude”

  1. čiz napisao:

    Bravo Farkaš!
    Svaka čast!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.