Glazbeni vikend u Pazinu – od opere i plesa do jazza

Tekući tjedan, ali i „slavljenički“ mjesec Grada Pazina, završava u glazbenom i plesnom tonu. U četvrtak 9. lipnja u 20.00 sati održat će se u velikoj dvorani Spomen doma Završna plesna predstava – 15. godina Roxy dancea, a u petak, 10. lipnja u 19.30 sati u dvorani „Istra“ pazinskog Spomen doma održat će se Gala koncert opernih arija i uvertira u izvedbi Muzičke akademije u Puli. U subotu 11. lipnja pripremaju čak dva glazbena događaja: u 19.00 sati održat će se FAKS Sings – Revijalni međunarodni koncert zborova u Spomen domu, a u 21:30 sati u ulici Franine i Jurine nastupa porečki Big Band Roxy pod vodstvom Alda Foška. Ulaz na sve programe je slobodan.

U četvrtak, 9. lipnja u 20.00 sati održat će se u velikoj dvorani Spomen doma Završna plesna predstava – 15. godina Roxy dancea. Plesnu predstavu organizira udruga Roxy dance iz Pazina koja će u sat i pol programa sa 40 plesačica i plesača različitih dobnih skupina predstaviti retrospektivu svojih nagrađivanih i istaknutijih točaka i plesnih priča.

U petak, 10. lipnja u 19.30 sati u dvorani „Istra“ pazinskog Spomen doma održat će se Gala koncert opernih arija i uvertira. Grad Pazin i Pučko otvoreno učilište Pazin svojim građanima i posjetiteljima na ovaj način povodom Dana Grada poklanjaju još jedan koncert klasične glazbe, ovoga puta u izvedbi Muzičke akademije koja djeluje u sklopu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Na koncertu će se predstaviti Odsjek studija Solo pjevanja na kojem studiraju mladi nadareni pjevači koje ćete imati prilike čuti uz Akademski mješoviti zbor. Završni koncert ove akademske godine, sastavljen je od niza arija i ansambala te zborskih numera iz poznatih opera i opereta iz razdoblja klasicizma i romantizma. Repertoar, prožet ljubavnim, mitološkim, povijesnim i fantastičnim sadržajima, čine neke od melodija omiljenih među ljubiteljima operne glazbe i središnjih točaka repertoara mnogih renomiranih vokalnih umjetnika.

U subotu 11. lipnja u Pazinu se pripremaju čak dva glazbena događaja.

U pazinskom Spomen domu s početkom u 19.00 sati održat će se Revijalni međunarodni koncert zborova u okviru festivala FAKS Sings, na kojemu će nastupiti čak osam zborova iz raznih zemalja Europe. Ovaj festival amaterskog kulturnog stvaralaštva međunarodna je manifestacija kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera koja objedinjuje festivale zborova, orkestara i glumačkih skupina, a nastao je na ideji cjeloživotnog učenja i ljubavi prema amaterskom stvaralaštvu. Prepoznat i od Europske asocijacije festivala (European Festival Association – EFA), FAKS festival je osvojio EFFE etiketu za 2015/2016 godinu kao jedan od najboljih festivala Europe. EFFE etiketa simbolizira kvalitetu i ističe one festivale koji su iznimno predani umjetnosti, zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima. Glavni organizatori ovog glazbenog susreta u Pazinu su mješoviti pjevački zbor Roženice i Maistra.

Novitet u Pazinu je koncertni projekt na otvorenom pod nazivom Mandolato Boardwalk koji glazbeni sadržaj prezentira kroz vinjete u prošlost Pazina. Projekt je osmislila udruga Glazbena fabrika u suradnji sa Buffetom „Bunker“ i Pizzeriom „Peperone“ iz Pazina, uz podršku Grada Pazina.

Prvi od tri planirana ljetna koncerta održat će se 11. lipnja s početkom u 21:30 sati, kada će porečki Big Band Roxy pod vodstvom Alda Foška nastupiti u ulici Franine i Jurine. Na tom se mjestu jedino danas može vidjeti pločnik od čuvenog Mandolato kamena koji je nekad popločavao cijeli grad.  Big Band Roxy prezentirat će program jazz standarada, evergreena i još par iznenađenja koja će barem na trenutak evocirati Pazin kakav je bio nekad.

pazin.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.