Glazbeno putovanje s četiri gitare

Zvukovi četiri gitare prošli četvrtak navečer su ispunili dvorište drevnog pazinskog Kaštela. Aleksandar Altarac, Vjekoslav Crnobori, Sara Piran i Raffaele Pisano, koji čine gitaristički kvartet Apeiron iz Trsta, nešto više od sat vremena muzicirali su za malobrojnu publiku pa su nakon prvog prebiranja po žicama gitare čak i ptičice utihnule.

Ovaj neuobičajen kvartet osnovan je 2002. na tršćanskom konzervatoriju Tartini, a iza njih je niz koncerata ne samo po Italiji, već i Hrvatskoj, Sloveniji i Rumunjskoj, dok su 2006. gostovali i u Zambiji. Iste godine snimaju svoj prvi CD na kojem su samo kompozicije pisane specijalno za njih. Medu  suradnjama je i ona s jazz orkestrom talijanskog umjetnika Glauca Veniera.

Svirali su s glazbenicima iz drugih dijelova svijeta, na CD-u brazilskog gitarista i kompozitora Marcosa Viniciusa i to kompoziciju “Walking Together” koja je posvećena upravo njima. Ta je kompozicija u četiri dijela bila dio njihova repertoara i na pazinskom koncertu. “Walking Together” govori o njihovom kvartetu i putu koji su prošli, o njihovoj ljubavi prema glazbi, ali i o medusobnim nesporazumima.

Pred dvije-tri godine španjolski kompozitor Jose Antonio Chic poslao im je svoju vrlo melodioznu skladbu u tri dijela “El lenguaje de las estrellas” koju vrlo rado sviraju. Jedan od onih koji je pisao za Apeiron, Ivan Šuran, bio je medu gledateljima dok se na četiri gitare svirao njegov “Perpetuum” pun energije.

Mladi su glazbenici izveli i djela Erika Marchelija, Paula Bellinatija, Francoisa Laurenta i Andrewa Yorka te su na traženje publike odsvirali i nekoliko dodataka pa i jedan inspiriran zvukovima Afrike. Organizator koncerta bilo je ovdašnje Pučko otvoreno učilište.

Glas Istre, 12. srpnja 2011.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.