Gnojidba – vjerojatni uzrok smrada

Mnogi se gradani žale na neugodan miris, mogli bismo kazati smrad, koji se posljednjih nekoliko dana osjeća u gradu. No čini se da nitko ne može sa sigurnošću locirati “izvor emitiranja”.

Komunalni pročelnik Daniel Maurović kaže da je zatražio od djelatnika komunalne tvrtke Usluga da se ispita kanalizacija, premda mu se više čini da je uzrok smradu gnojivo. Direktor Usluge Dragan Šipraka kaže da su na nekoliko točaka provjerili stanje gradske kanalizacije koja se pokazala urednom, kao i funkcioniranje gradskog pročistača. No, od djelatnika tvrtke čuo je da bi uzrok mogla biti poveća količina gnojiva kojom je lokalni poljoprivrednik na obrubu grada, predjelu zvanom Rijavac, pognojio njive.

“Pretpostavljam stoga da će neugodan miris nestati vrlo brzo”, zaključio je Šipraka. U pokušaju da sami utvrdimo uzrok i lokaciju olfaktivne smetnje stigli smo do lokalne ceste ispod tvrtke Kamen gdje se intenzivno osjeća(o) smrad. Na tom se predjelu nalazi veći broj poljoprivrednih površina, pa samu njivu nismo uspjeli locirati.
Ipak, prolaznik nam je otkrio da je riječ o organskom gnoju s peradarske farme kojim je lokalni poljoprivrednik posuo vlastitu njivu.

No, postavlja se pitanje kako je moguće da neugodni miris stigne sve do grada? Čini se da su tome kumovale meteorološke prilike. Osim vrlo toplih kasnoljetnih dana (u Pazinu je prije nekoliko dana izmjereno 28 stupnjeva Celzijusa) baš ovih dana prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda i Istrameta u Pazinu puše lagani sjeveroistočnjak koji nosi “miomirise” točno u pravcu grada.

Glas Istre, 12. rujna 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.