Gospodarenje komunalnim otpadom na Pazinštini

U dvorani „Istra“ u Spomen domu u organizaciji Grada Pazina dana 05. prosinca 2017. godine, održan je sastanak na kojem su bili nazočni Gradonačelnik Grada Pazina, načelnici općina Cerovlje, Gračišće, Tinjan, Karojba, Lupoglav, i Motovun, pročelnici općina Tinjan i Sv. Petar u Šumi te predstavnici Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, tvrtke Eko Adria d.o.o. i komunalne tvrtke Usluga d.o.o. Pazin.

Tema održanog sastanka je gospodarenje komunalnim otpadom na području Grada Pazina i navedenih općina na kojima uslugu sakupljanja otpada  pruža komunalna tvrtka Usluga d.o.o. Pazin.

Prezentaciju načina gospodarenja komunalnim otpadom, selektivno prikupljenim otpadom kao i promjene na tom području uvjetovane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i njegovim podzakonskim aktima održao je direktor komunalne tvrtke Usluga d.o.o. Pazin, gospodin Dragan Šipraka.

Nakon toga je predstavnica Županijskog centra za gospodarenje otpadom, gospođa Vesna Dukić upoznala nazočne sa kronologijom izgradnje Centra te sa tehnologijom obrade otpada koji pristigne u ŽCGO Kaštijun.

Gospodin Aleksandar Lazić, predstavnik tvrtke Eko Adria d.o.o. upoznao je nazočne s fazama u donošenju Plana gospodarenja otpadom i obvezama jedinica lokalne samouprave prema  Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom („Narodne novine“ broj 50/17).

U diskusiji nakon predavanja dotaknute su razne teme od nabave komunalne opreme, sufinanciranja komunalne opreme od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i najavljenih natječaja od Fonda, strukture buduće cijene sakupljanja i odvoza otpada sukladno novoj zakonskoj regulativi, rokovima za ostvarenje zakonskih obveza u donošenju akata jedinica lokalne samouprave kao i digitalizacije sustava za prikupljanje komunalnog otpada.

Na kraju se došlo do zaključka da je osim navedenih noviteta i obveza potrebno provesti pravovremenu i kontinuiranu edukaciju građana.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.