Gotovo 3 miljuna kuna za poljoprivrednike s područja LAG-a “Središnja Istra”

LAG „Središnja Istra“ je u 2018. godini započeo dugo iščekivani proces raspisivanja natječaja za ulaganja u poljoprivredu, ruralni turizam i društvenu infrastrukturu. U ožujku je tako raspisan prvi natječaj LAG-a „Središnja Istra“ i to onaj namijenjen malim poljoprivrednicima pod službenim nazivom „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

Iako je inicijalno za ovaj natječaj bilo namijenjeno 7 potpora, zahvaljujući velikom interesu, odlučeno je kako će se povećati ukupna alokacija sredstava te je u konačnici doneseno 25 odluka o odabiru projekata od strane LAG-a. Odluke će biti temelj za raspodjelu 25 pojedinačnih paušalnih potpora u iznosu od 15.000 eura, odnosno sveukupno 2.791.950 kn za ulaganja u nabavu mehanizacije, podizanje trajnih nasada, kupnju, opremanje ili gradnju poljoprivrednih objekata i dr. Tako će na području LAG-a „Središnja Istra“ biti primjerice podignuti novi nasadi oraha i maslina, nabavljeni traktori, priključci i slična mehanizacija, te podignuti novi plastenici, a ulaganja će biti odrađena na području Pazina i Cerovlja otkud je pristiglo najviše prijava te u Tinjanu, Gračišću, Motovunu, Lupoglavu, Karojbi, Vrsaru, Poreču i Žminju.

Tim su se povodom u prostorima LAG-a „Središnja Istra“ u Pazinu, u srijedu, 5. prosinca okupili korisnici kako bi im predsjednik LAG-a „Središnja Istra“ Rento Krulčić službeno uručio odluke, dok su ih djelatnici LAG-a upoznali s predstojećim koracima. Najavljeno je kako nakon odluka LAG-a, slijedi proces provjere pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te kako bi korisnici sredstva mogli zaprimiti početkom 2019. godine, odnosno kroz dva do tri mjeseca.
U 2019. godini LAG „Središnja Istra“ namjerava raspisati tri nova natječaja za poljoprivrednike i jedinice lokalne samouprave u sastavu LAG-a, a o točnim terminima i svim detaljima natječaja LAG će pravodobno izvijestiti na svojim stranicama i putem informativnih radionica na terenu.

LAG SI

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.