Video: Grabar Kitarović: Nužna strategija razvoja na lokalnoj razini

kolinda_pazin_2015_2Drugog dana boravka u Istarskoj županiji predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u utorak Pazin, gdje se na sastanku s gradonačelnikom Renatom Krulčićem i načelnicima okolnih općina upoznala s razvojnim projektima i planovima, nužnim označivši izradu strategije razvoja, kako na lokalnim, tako i na državnoj razini. Predsjednica je rekla kako je bitno i korisno posjetiti lokalne sredine te se upoznati s njihovim problemima i izazovima, a kako bi se pokrenuo jednakomjerni razvoj Hrvatske.

“Jednostavno moramo znati kuda idemo i ta razvojna strategija mora definirati upravo tri poznate komponente održivog razvoja, a to su gospodarska, društvena, odnosno socijalna, te ekološka komponenta, odnosno zaštita okoliša”, kazala je Grabar Kitarović. U predstavljenim joj projektima, dodala je, ima svega toga, pa bi voljela da se to prenese i na državnu razinu. Kada je riječ o EU projektima, smatra kako bi po tom pitanju trebalo krenuti u daljnju decentralizaciju, po principu supsidijarnosti, odnosno spuštanja funkcija i fiskalne decentralizacije na lokalne jedinice.

“Mislim da su županije te koje mogu puno bolje odlučivati o njihovim razvojnim potrebama i kandidirati projekte za fondove EU nego što to mogu resorna ministarstva ili agencije na državnoj razini”, poručila je predsjednica. Zalaže se da se korištenje EU fondova, posebice kohezijskih što više spusti na lokalnu razinu. Izrazivši zadovoljstvo njezinim posjetom, gradonačelnik Krulčić rekao je kako je predsjednicu izvijestio o parku Istra Inspirit Fantasy, najznačajnijem turističkom projektu Grada Pazina na čijoj se pripremi intenzivno radi posljednjih godinu dana, a koji se planira graditi na teritoriju bivšeg vojnog poligona Lindar. Predstavio joj je i projekte dogradnje autobusnog kolodvora, izgradnje hospicija s deset soba te cijeli niz manjih infrastrukturnih projekata koji se pripremaju za kanididranje za projekte ruralnog razvoja, ali i za sve ostale ‘tendere’ koje su na raspolaganju lokalnim jedinicama. Nakon susreta u Gradskoj vijećnici, Grabar Kitarović posjetila je Centar za inkluziju, a potom se na Gortanovom brijegu sastala s predstavnicima Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

kolinda_pazin_2015

HINA

TV Istra

6 komentara na “Video: Grabar Kitarović: Nužna strategija razvoja na lokalnoj razini”

 1. ja napisao:

  Upravo mi treba neki ki bi mi poploča kupatilo.

 2. Alisa u zemlji cudesa napisao:

  9:30 je došla
  Šampanjac spreman, ohlađen.
  Deset metara dalje nonica vadi plastične boce iz kontejnera.
  Kasnije kupuje polubijeli za 3,50kn i kaže da joj je to kruh do kraja tjedna.
  9:30, Krule i Merlic nasmijani piju šampanjac

 3. Vitorio napisao:

  A je nan jaki ruralni razvoj kao i agencija. Još je Rimanić pred šest let poče gradit Genatski centar na Gortanoven brigu (boškarin, pramenka, tovar, koza) svega je tu trebalo bit u tri velika štale, a šest lit pole samo je jena prazna štala i to napol finjena, a Merlić bi da mu grad do te polovice štale asvaltira i put.
  Još su Kamuži imali moderniju štalu i čuda više blaga nego cila AZZRI skupa.
  Istinu za reć tu je i kušaona mesa od boškarina i drugih delicij, koliko rendi ne znam ma mi se pera koliko rivan vidit da ne jako.
  Svaka naša ruralna sredina živi u izobilju, svi imaju švalt, kanalizaciju, javno rasvjetu, igralište, a svaka fameja seoski turizam.
  I ovi “fantazy” park kod kad bude gotov će bit prava fantažma. Grad duhova. Da je storen prvo Istralandije i onega u Poreču ne rečen nič, ma ovako me je strah da će bit joh.

 4. P.D.V. napisao:

  Evo narode za ča vi plaćate porez….da tim dajete plaću a minimalno 10 tisuća kuna mjesečno da se vozikaju okolo,naslikavaju,žderu i piju na naš račun dok većina naroda crnči 8 do 12 sati za minimalac i spaja kraj s krajem svaki mjesec

 5. broj1 napisao:

  Samo su zaboravi ma maketi stavit HR zastavu da se vidi da smo i mi u istri za veliko hrvatsko domoljublje

 6. ja napisao:

  konačno ima prilike upoznati svoju domovinu a još da gre na Grobnik, mogla bi se navadit i po Grobnički. Nadam se da ne kršim pravila slobodnog govora jer ovo ne vrijeđa nikog već je čista istina i samo istina iako mnogi ne žele čuti istinu.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.