Gračišće: 247 prijava za 9. Smotru vina središnje Istre

nacelnik_gracisce.jpgČak 247 uzoraka vina prijavili su vinari za deveto izdanje Smotre vina središnje Istre koja će se u Gračišću tradicionalno održati na uskrsni ponedjeljak, 25. travnja. Vina su predana na analizu Institutu za poljoprivredu i vinarstvo u Poreču, a rezultati će organizatorima biti poznati za 15-ak dana.

Veliki broj prijava nije nadmašio prošlosezonsko izdanje kada je prijavljeno 289 uzoraka vina. „Uzoraka je nešto manje ove godine, a prema riječima vinara uzrok tome je nešto slabija godina. Broj vinara je gotovo isti kao i lani samo što su došli sa manje uzoraka“; potvrdio nam je načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić.

-Ove godine uskrsni ponedjeljak pada najkasnije do sad i najkasnije za sljedećih 10 godina, stoga se nadamo da će nas konačno i vrijeme poslužiti; rekao je Mijandrušić.

Inače, organizator manifestacije je Općina Gračišće, uz pokroviteljstvo Župana, Turističke zajednice Istarske županije i same Općine Gračišće. „Još čekamo odgovor od Predsjednika Republike Hrvatske koji je prošle godine bio jedan od pokrovitelja“ ističe Mijandrušić. Manifestaciju medijski pokrivaju Radio Istra, Glas Istre, TV Istra, Radio Pula, izlasci.net i Barkun.

Jedan od glavnih noviteta ove godine je da se cijena čaše za degustiranje vraća na 50 kuna, a moći će se kupiti na dva prodajna mjesta na dan manifestacije u Gračišću. Drugi novitet je da se u konobe za degustiranje neće moći ulaziti bez čaše i vrećice za čašu. Na ulazu u 15 konoba biti će redari koji će sve to uredno provjeravati.

-Time želimo spriječiti gužve koje se stvaraju u konobama gdje su prošli godina svi ulazili. Želimo da se svaki posjetitelj koji je kupio čašu i došao degustirati vina osjeća ugodno i slobodno. Prošlih je godina bilo velikih gužva, jer su u konobe ulazili i ljudi s čašama od prošlih godina i nje se provjeravalo te je praktički s jednom prodanom čašom pilo i do 5 osoba.

Organizacija će onda biti znatno skuplja?
-Točno, ali mi računamo i na to da ćemo se tako uspjeti pokriti. Ovime najviše idemo u susret onima koji u Gračišće dolaze isključivo radi degustacije.

-Sama manifestacija je koncipirana na degustaciji i poboljšanju kvalitete vina. Cilj je da se proba što više uzoraka i da posjetitelji mogu obići sve konobe kad već to i plaćaju. Ovim putem skrećem pažnju svim posjetiteljima da se pridržavaju uputa redara kod parkinga, kupnje čaša i na samim ulazima u konobe; naglasio je Mijandrušić

Ulicama Gračišća će se na dan manifestacije moći čuti domaća istarska muzika, a večer je tradicionalno rezervirana za koncert Gustafa, koji će svirati izvan starogradske jezgre kod igrališta.

Očekuje se bogata gastro ponuda. Ljubitelji dobre kapljice u ponudi će uz dobra vina imati i dobre pršute „Udruge proizvođača istarskog pršuta“. Već jaku gastro ponudu dodatno će ojačati i ugostitelji s riječkog područja koji dolaze s bogatom ponudom „morskih“ jela.

www.barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.