Gračišće: 7. smotra vina središnje Istre

sedma-smotra-vina-gracisce.jpg13. travnja, Uskrsni ponedjeljak već je tradicionalno poznat i rezerviran za smotru vina koja se, pod pokroviteljstvom predsjednika republike Hrvatske Stjepana Mesića, župana Istarske županije Ivana Jakovčića i Turističke zajednice Istarske županije, održava u Gračišću. U organizaciji manifestacije uz Općinu Gračišće, sudjeluju i Grad Pazin, Buzet, Motovun, Karojba, Tinjan, Sv. Petar u Šumi, Žminj, Barban, Lupoglav, Cerovlje i Pićan.


Na ovogodišnjoj, sedmoj po redu smotri vina središnje Istre, uz vinare centralog istarskog vinogorja, gdje se nalaze neki od najboljih vinogradarskih položaja, uključuju se i Žminj, Barban te Pićan. Predstavit će se i gosti iz istočnog istarskog vinogorja, vinari iz općine Kršan, Sv. Nedjelja, Labin te zapadnog vinogorja Buja i Višnjana. Ukupno je prijavljeno 106 proizvođača odnosno 197 vina, 125 je bijelih te 72 crna. Sva vina su analitički obrađena na Institutu za poljoprivredu i turizam iz Poreča.
Vina će biti izložena u petnaest konoba, od čega šest konoba malvazije, dvije konobe terana, tri konobe bijelih vina i četiri konobe crnih vina. Uz navedene, biti će otvorene i konoba za vođene degustacije, koju će voditi četverostruki prvak someliera Hrvatske, Sandi Paris iz Pule te konoba za prodaju vina.
Ove godine po prvi puta u sklopu gastronomske ponude u dvije konobe će biti i Udruga proizvođača istarskog pršuta. Program započinje u 11 sati, a podjela odličja održati će se u 16 sati. Pored bogatog cjelodnevnog zabavnog i kulturnog programa, u 20 sati u sklopu onog glazbenog, nastupati će Gustafi.

U Gračišću se od 2003. godine održava Smotra vina središnje Istre. Smotra je nastala tradicijom održavanja Izložbe vina gračašćine koje su se kontinuirano održavale od 1994. godine te je upravo na desetu obljetnicu umjesto 10. izložbe vina gračašćine, održana 1. smotra vina središnje Istre.
Smotra je zamišljena kao mjesto susreta vinara i vina centralnog istarskog vinogorja koje je, nažalost, u stalnoj stagnaciji sve od pojave filoksere krajem 19. stoljeća i, zapravo, vinogradi nikada nisu obnovljeni na svim onim površinama na kojima su bili prije pojave filoksere. Istovremeno, centralno istarsko vinogorje spada u najbolja vinorodna područja s mnoštvom položaja odličnih ekspozicija, na nadmorskim visinama od 70 do 470 m, kvalitetnom „sivom“ zemljom i povoljnom (sub)sredozemnom klimom i s „daškom“ planinskog zraka nošenog tramuntanom, u narodu ovoga kraja poznatog kao „vetar z Tirolskih gorah“.
Smotra je za cilj imala i potaknuti revitalizaciju starogradske jezgre Gračišća stvaranjem kvalitetnog turističkog proizvoda kojeg će ponuditi turističkom tržištu na samom početku tkz. predsezone, na Uskrsni ponedjeljak, odnosno kada (bijela) vina od zadnje berbe postaju „zrela“.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.