Gračišće do Nove godine u novom ruhu

Jedan od najljepših istarskih gradića Gračišće upravo se popločava. Riječ je o projektu vrijednom šest milijuna kuna koji se u iznosu od 2.800.000 kuna ili 80 posto financira sredstvima iz Europske investicijske banke, a 3.300.000 kuna ili 20 posto iz proračunskih sredstava Općine. Projekt ujedno obuhvaća i kompletnu rekonstrukciju komunalne infrastrukture u vrijednosti od 2.750.000 kuna. O tijeku investicije, porazgovarali smo s načelnikom Općine Gračišće Ivanom Mijandrušićem koji je za našeg telefonskog razgovora upravo obilazio radove.

Mijandrušić je za Regional Express istaknuo kako je u odnosu na plan, ovogodišnji projekt trenutno na 70 posto realizacije, te da će popločavanje biti u potpunosti dovršeno do kraja ove kalendarske godine. Dodao je da prekopavanja više neće biti jer se prilikom planiranja radova mislilo na kompletnu infrastrukturu. Izgrađena je kanalizacija, fekalna i oborinska odvodnja, plin je doveden u kuće, rekonstruirana je kompletna vodovodna mreža, a kablovi za struju su također postavljeni ispod zemlje, kao i oni za javnu rasvjetu.

Inače, radovi su započeli sredinom kolovoza, a oku najzanimljiviji dio, popločena površina biti će prekrivena domaćim kamenom „Kanfanar – plavi”. Ostatak će prekriti takozvani „špicani beton”, zelena površina i pijesak ili rizla. Svi radovi se izvode pod budnim okom Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela iz Pule, dodao je Mijandrušić.

U tijeku je izgradnja kanalizacije u novom dijelu Gračišća koja će isto tako biti dovršena do kraja  godine, a financiraju je u 90 postotnom iznosu Hrvatske vode. Isto tako preko IPARD programa realizirano je oko 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za asfaltiranje sedam kilometara nerazvrstanih cesta. Sutra počinje obnova zgrade bivše škole u Bazgaljima što u jednakim iznosima financiraju Općina i Ministarstvo. Restauriraju se i zidne oslike u Crkvi Sv. Vida, a u tijeku je i natječaj za restauraciju fresaka u crkvici na placu. Sredstva za navedeni projekt osigurava regija Veneto  u iznosu od 40.000 kuna.
Pred mjesec dana postavljena je i javna rasvjeta u selima Češići, Marcani, Levini i Šporari što u iznosu od 90.000 kuna financira Fond za zaštitu okoliša, a ostatak do 350.000 kuna zajednički Općina i mještani.

Gračišće je primjer jedne od uspješnijih istarskih općina, mnogi znaju Gračišće po dobrom vinu, uspješnim feštama i projektima. „Što je sljedeće u planu? Mislite li ostvariti još neki od važnih projekata ili osmišljavate možda neku novu feštu na novim pločama?”, upitali smo načelnika Ivana Mijandrušića koji nas je blago rečeno iznenadio nabrajajući silne projekte i fešte koje su Gračišće posljednjih godina dovele među najpopularnije općine u Županiji.

Osim brojnih radova i projekata koji mu donose novo ruho, Gračišće se ponosi i odlično posjećenim feštama od Smotre vina središnje Istre, Zasopimo na organić, Festivalom istarskih maneštri, Vidovom, MIK-om, Festivalom od pulaštri u Funčićima, Prvenstvu u kuhanju lovačkog kotlića za novinare, te tek održanom još jednom prvenstvu i kupu Hrvatske u spustu – Downhill. Kako je najavio Mijandrušić, iduće subote započeti će pripreme za još jedne Jaslice u Gračišću.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.