Gračišće: Polnoćka u baroknoj crkvi sv. Vida

Barokna župna crkva sv. Vida, Modesta i Krescencije iz 18. stoljeća čiji je interijer nedavno obnovljen otvorit će se za javnost danas na božićnoj polnoćki. Najavili su to gračaški općinski načelnik Ivan Mijandrušić i župni vikar Filip Celent koji su obišli crkvu pred završetak radova. U istoj crkvi posjetitelji će moći razgledati božićna jaslice koje već godinama uređuje župljanin Alen Bažon.

Poziv na okupljanje

– Jako sam zadovoljan što su radovi dovršeni, posebice prije blagdana da ih možemo u njoj proslaviti. Ujedno je to poziv za okupljanje žive Crkve, jer crkva kao građevina služi njoj, kazao je vikar Celent.

– Za polnoćku ću bit najkuntentiji čovik, jer kad se domislin muke odlazaka u Zagreb da bi se osigurala financijska sredstva, a nemaš s kim razgovarat. Za razliku od prošle Vlade koja definitivno nije imala sluha za Gračišće, ipak su sada došli neki novi ljudi, a tu moram naglasiti zasluge pomoćnika ministra Davora Trupkovića koji je na moj poziv došao u Gračišće i uvelike pridonio da se unutrašnjost crkve dovrši, ali i obećao sredstva za fasadu čitave crkve iduće godine, kazao je načelnik Mijandrušić koji kaže da su konzervatori zadovoljni kvalitetom restauracije slikarsko-konzervatorske radionice Vuksan iz Velike Gorice.

Skupa restauracija

Posljednji su restaurirani desni bočni brod i pjevalište, međutim, obnova crkve je započela još 2009. godine, a od tada su obnovljene remenate, srednji brod, svetište, pjevalište, kolone i lijevi bočni brod u što je ukupno utrošeno 1,4 milijun kuna. Radove u fazama je tijekom godina ponajviše financiralo Ministarstvo kulture, zatim Općina Gračišće, ali i župa, župljani i Porečko-pulska biskupija. Osim fasade crkve iduće se godine planira rekonstrukcija i restauracija orgulja koje su 1905. godine izrađene u slovenskoj Kamnoj Gorici u radionici braće Zupan.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.