Gračišće: Sve je spremno za 9. Smotru vina središnje Istre

9smotravina.JPGU Gračišću je gotovo sve spremno za 9. Smotru vina središnje Istre koja će se tradicionalno održati na Uskrsni ponedjeljak, 25. travnja. -Više manje je sve spremno. Preostaju još samo sitni detalji. Potrebno je još urediti konobe i pričekati vinare da dostave vina; potvrdio je načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić.

Komisija za senzorno ocjenjivanje vina u sastavu Tomislav Plavša dipl.ing., Valter Legović dipl. ing., Marijan Bubola dipl.ing., Višnja Zečević dipl.ing., Robi Damjanić ing. i Nikolina Jedrejčić ing. pod predsjedanjem dr.sc. Sanje Radeka obradila je 227 uzoraka vina od kojih je 27 ocijenjeno zlatnom medaljom. Sedamdeset vina ocijenjeno je srebrnom medaljom, 42 brončanom, dok će 29 vina dobiti počasna priznanja. Komisija je ocjenjivala vina na bazi bodovanja od 55 do maksimalnih 100 bodova.

-Posjetitelji će moći degustirati vina u 15 konoba raštrkanih po starogradskoj jezgri Gračišća, a stiže i 15 ugostitelja koji će manifestaciju obogatiti bogatom gastro ponudom; ističe Mijandrušić.

Osigurane su dovoljne količine vina, pa se ukoliko vremenske prilike budu povoljne očekuje veliki broj posjetitelja. Čaše za degustaciju prodavati će se po cijeni od 50 kuna na dva mjesta, ispod Lođe i na drugom ulazu u Gračišće kod marketa Dione.

-Mole se svi posjetitelji da se pridržavaju uputa redara kako za parking, tako i za kupnju čaša i samu degustaciju; kaže Mijandrušić.

Novost od ove godine je da se u konobe neće moći ulaziti bez čaše i “torbice za čašu”. Prema riječima načelnika time se želi izaći u susret ljubiteljima vina koji dolaze radi degustacije. Mjesta za parking bi trebalo biti dovoljno, pošto se iz godine u godinu radi na tome kako bi se izbjegle nepotrebne gužve.

Program manifestacije počinje u 10 sati svečanim otvaranjem ispod “volte”, glavnog ulaza u Gračišće. Glazbeno zabavni program uz narodne svirače započinje u 15 sati, a svečana podjela odličja nagrađenim vinarima počinje u 16 sati na glavnom trgu. Konobe se zatvaraju u 19 sati, a koncert Gustafa počinje u 21 sat na igralištu pored škole.

Organizator manifestacije je Općina Gračišće uz pokroviteljstvo, Župana Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije.

barkun.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.