Gračišće u ruhu biblijskog Betlehema

U prvi sumrak, koji se poklopio sa zvonjavom mjesnog zvonika, u ponedjeljak u 17 sati krenula je s Placa četvrtu godinu zaredom procesija živih jaslica, gračaškog biblijskog spektakla.

Na ulicama drevnog Gračišća, koje je za ovo prigodu pretvoreno u biblijski Betlehem, rođenje maloga Boga uprizorilo je čak 130 kostimiranih Gračišćana, a događaj je ponovo privukao velik broj posjetitelja.

Čitav je igrokaz, ili kako ga organizatori precizno nazivaju skazanje, počeo ispred crkve Blažene Djevice Marije gdje je župni zbor, pjevajući božićne pjesme “U se vrime godišta”, “Mesija će doći” i “Zlatnih krila anđela”, uveo mnoštvo posjetitelja u biblijski događaj.

Sveta obitelj, koju je predstavljala obitelj Majcan iz Marčenegle, prolaskom kroz voltu crkve sv. Antona Padovanskog ušla je u imaginarni Betlehem u kojem je bezuspješno tražila prenoćište.

Iskajući zaklon po mjestu Sveta je obitelj, a s njom i publika, nailazila na razne obrtnike iz biblijskih vremena: pekare, mlinare, lončare, postolare, klesare, stolare, alatničare, drvosječe, ugljenare, bačvare, kovače, trgovce, kuhare, popisivače stanovništva, prelje, švelje.

U konačnici Josip i Marija (Devid i Sonja Majcan) stigli su do svratišta (Špital) gdje ih također odbijaju, da bi ih mjesni pastir uputio u štalicu s domaćim životinjama. Božić, kojeg je predstavljao mali Kevin Majcan, rađa se u štali zajedno s ovcama, janjcima, kozama, govedima i magarcima.

Isusu se klanjaju obližnji pastiri, ali i tri kralja, te konačno brojni posjetitelji koji su nakon igrokaza mahom pohodili župnu crkvu sv. Vida, Modesta i Kresencije gdje su razgledavali raskošnu maketu jaslica čiji je autor ujedno i redatelj živih jaslica Alen Bažon.

Posjetitelji su mogli uživati i u domaćim kobasicama, fritulama, kuhanom vinu ili čaju, a na tržnici su mogli kupiti vino, rakiju, med, sir, marmelade ili gračaške suvenire.

U program živih jaslica uključili su se polaznici vrtića i učenici osnovne škole koji su u Špitalu priredili izložbu jaslica.

Premda se u starogradskoj jezgri Gračišća ovih tjedana gradi kanalizacija, organizatori su uz pomoć općinske uprave uspješno uklopili radove u inscenaciju.

Ovogodišnje su žive jaslice bile posvećene nedavno preminulom gračaškom ugostitelju Marinu Buljanu koji je proteklih godina sudjelovao u organizaciji manifestacije, kazao nam je redatelj priredbe Alen Bažon, koji je najavio da će se žive jaslice ponoviti na Sveta tri kralja, 6. siječnja, u 17 sati.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.