Gračišće/Sv. Lovreč: Posljednja ovosezonska uprizorenja Živih jaslica

U petak, 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja u Gračišću i Svetom Lovreču održati će se posljednja ovosezonska uprizorenja “Živih jaslica”. Manifestacija u Gračišću ove se zime održava četvrti put zaredom, dok se u Lovreču održava drugu godinu zaredom. Ono što je zajedničko i jednoj i drugoj manifestaciji je dobra posjećenost, čak i u slučaju velike hladnoće, kakve u petak prema prognozama vjerojatno neće biti.

U Gračišću uprizorenje tradicionalno počinje u 17:00 sati na Placu pred crkvom Blažene Djevice Marije kada se sa zvonika crkve Sv. Vida oglase zvona. Sa Placa Sveta obitelj kreće ulicama Gračišća (Betlehema) put štalice u kojoj se rodio Isus, koja će biti smještena kod zvonika crkve Sv. Vida. U Lovreču manifestacija također počinje u 17 sati na ulazu u stari grad odakle se uličicama kreće put crkve Sv. Martina gdje je smještena štalica sa Svetom obitelji. Kako ističu organizatori posjetiteljima će biti omogućen neposredni doživljaj dolaska Svete obitelji u Betlehem i putovanje Sveta 3 kralja do malog Isusa, susreta s rimskim vojnicima, a čut će se i živa glazba pored same štalice.

U oba mjesta u uprizorenju sudjeluje stotinjak kostimiranih mještana koji predstavljaju kovače, lončare, vojsku, pastire, kuhare, obične građane i druge zanatlije. Osim njih manifestaciju obogaćuju brojne domaće životinje koje su smještene u improviziranim torovima.

Manifestacija U Lovreču je popraćena izložbom “S(k)upe” izložba u galeriji Placa, božićnim sajmom i jaslicama obitelji Herak u župnoj crkvi Sv. Martina, a u Gračišću izložbom jaslica i crteža djece iz Dječjeg vrtića Grozdići i učenika Osnovne škole Gračišće koja je izložena u Špitalu i jaslicama Alena Bažona u Crkvi Sv. Vida.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.