Grad Pazin dionik u europskom projektu D-STIR

Predstavnici Grada Pazina, Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun sudjelovali su 07. lipnja 2017. godine u Pazinu na prvom sastanku dionika projekta D-STIR kojeg je sazvala Razvojna agencija Srce Istre, hrvatski partner u projektnom timu od 15 partnera iz 8 zemalja Dunavske regije.

Grupu hrvatskih dionika koji su se odazvali suradnji u projektu uz Grad Pazin čine pazinske tvrtke Eltor d.o.o, Amus d.o.o, Koplast d.o.o, Internova d.o.o i GASTRO-TIM d.o.o, zatim predstavnici Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo, Hrvatske gospodarske komore Pula, Istarske razvojne agencije (IDA), Politehnike Pula, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Zaklade Sveučilišta u Rijeci te agencije HAMAG-BICRO.

Sastanak hrvatskih dionika održan je u formi okruglog stola na temu Odgovornog istraživanja i inovacija. Uz predstavljanje projekta D-STIR, razgovaralo se i usput učilo o konceptu odgovornog istraživanja i inovacija te dosadašnjim iskustvima s tim u vezi u Hrvatskoj, o budućim mogućnostima projektne suradnje u okviru EU programa Horizon 2020 te STIR metodi kao temi projekta.

Projektom se također želi potaknuti na buduće udruživanje istraživača odnosno akademske zajednice, poslovnog sektora, donosioca javnih politika i (civilnog) društva što je jedan od elemenata odgovornog istraživanja i inovacija. Svrha takvog udruživanja je upravljanje promjenama u društvu na način kako to rade razvijenije zemlje. Kao najbolji početak takve suradnje navedena je projektna suradnja te se razgovaralo o budućoj organizaciji radionica za pazinska poduzeća kako bi ih se informiralo o mogućnostima financiranja njihovih inovativnih aktivnosti te njihovom apliciranju na program EU za inovacije Obzor 2020. Pri tome će se tvrtke nastojati osvijestiti da će više prilika za dobivanje sredstava iz navedenog Programa dobivati oni projekti koji će u sebi sadržavati principe odgovornog istraživanja i inovacija.

Projekt D-STIR – „Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije koristeći društveno-tehničko integriranje“ bavi se uvođenjem koncepta odgovornog istraživanja i inovacija u akademsku zajednicu i među inovativna poduzeća u dunavskoj regiji. Odobren je unutar Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. Započeo je 1. siječnja 2017., a trajati će do 30. lipnja 2019. godine. Vrijednost projekta je gotovo 2 milijuna eura.
Više informacija o projektu D-STIR na www.facebook.com/Razvojna.Agencija.SRCE.ISTRE i

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.