Grad Pazin na drugom mjestu u Hrvatskoj po izdvajanju za sport i rekreaciju

Prema istraživanju portala gradonačelnik.hr, Grad Pazin na drugom je mjestu po izdvajanju za sport i rekreaciju.  Naime, portal je ovaj put istražio koliko su gradovi uložili u svoje sportske objekte i sadržaje. Analizirali su podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna, a kako podaci za 2016. godinu još uvijek nisu objavljeni, analiza se odnosi na razdoblje od 2013. do 2015. godine.

U navedenom razdoblju, Grad Pazin je za sport i rekreaciju izdvojio preko 39 milijuna kuna, odnosno 21,86 posto proračuna i preko 1.500,00 kuna po stanovniku. Najveće izdvajanje odnosilo se na izgradnju Školsko gradske sportske dvorane u iznosu od 35,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Krulčić istaknuo je kako se Pazin, u Strategiji razvoja sporta i rekreacije Grada Pazina 2017. do 2021. godine koja je u izradi, definira kao ‘grad u pokretu’, u kojem je sport dostupan svima i u kojem najmanje trećina stanovnika, posebice djece i mladih, aktivno i kontinuirano, pod stručnim vodstvom i podrškom, sudjeluje u natjecateljskim i rekreativnim sportovima.

„Sport i rekreacija više su od natjecateljskog sporta i ta višedimenzionalnost prepoznaje se u dobrobitima koje sport i rekreacija imaju na zdravlje, kako utječu na odgoj i obrazovanje, socijalnu kulturnu pa i ekonomsku komponentu života pojedinca, obitelji i zajednice, a usvajanje Strategije očekuje se tijekom drugog polugodišta 2017. godine“, zaključio je gradonačelnik Krulčić.

Više možete pročitati na gradonačelnik.hr

5 komentara na “Grad Pazin na drugom mjestu u Hrvatskoj po izdvajanju za sport i rekreaciju”

 1. Anonimno napisao:

  eko ča govorimo već godinama
  upucavaju se šoldi u sport a druga se područja zanemaruju, sad imamo crno na bijelo

  1. suzi jašić napisao:

   Poštovani Anonimno,
   ne nasjedaj. Udruge u sportu (klubovi) su za 2015. godinu dobile samo 500.000 kuna, daleko najmanje od uspoređenih sličnih ili susjednih gradova (vidi u Nacrtu Strategije sporta).
   Svi iznosi su strpani skupa (i izgradnju dvorane, i održavanje, i novac za udruge…), ali udruge od toga velike novce nisu imale.
   Dapače, u pazinski sport drže volonteri i volonterke, čuda rade za ono što dobivaju.

   Ljudi, nemojte se glodati međusobno. Ni udruge u sportu, ni sektori međusobno. Niti je sport manje važan od kulture, niti je kultura manje važna od socijale itd. Sve treba postojat, oni koji rade trebali bi biti podržani, na ovaj ili onaj način. Nije poanta da li je ovaj sektor dobio više ili manje, ajmo napunit proračun pa će svima bit više.
   I maknimo sa sporta mit da dobiva puno.

 2. Anonimno napisao:

  “Čega se pametan stidi, time se budala ponosi”

 3. Vitorio napisao:

  Nisam iznenađen, ali jesam razočaran. Dakle za gradnju dvorane 35,5 miliona kuna. Plan troškova gradnje dvorane u trenutku kada je Gradsko vijeće donosilo odluku iznosio je 27 miliona kuna ( 9 Grad, 9 Županija i 9 Država) razlika je gotovo 1/4 ukupnog iznosa. Zemljište je otkupljeno ranije odmah nakon prodaje gradskog zemljišta Petrolu. Tada o povećanju prireza nije bilo ni govora, pa su vijećnici 2 puta slagani od strane izvršne vlasti. Nakon toga slijedi formiranje “Pazin sporta” kao gradske, totalno bespotrebne IDS-ove uhljebničke firme. Sa svime time mogla je upravljati neka druga gradske tvrtka npr. Pazin d.o.o., Pučko otvoreno učilište i sl. Po potrebi zaposliš još jednu izvršnu osobu, potrošiš za bruto plaću cca 100.000 kuna, a ovako direktno za plaće cca. 400 tisuća kuna, pa onda za igralište u Ruhcima brdo novaca, pa još jedno osvjetljeno i asfaltirano igralište u Zabrežanima ( 500 m dalje već postoji jedno u Pulićima, MO Zabrežani), pa svake godine zamjene stolica na nekakvim čudnim tribinama, pa megalomanski izbor Sportaša godine, pa ostale gluposti itd., itd. Kad sve skupa zbrojite stvarnom sportu od 1 -2 miliona kuna godišnje ostaju mrvice od cca 25 do 30 % ili oko 500 tisuća kuna godišnje koje djelite na desetak i više različitih sportskih udruga. Rukovodstva klubova, ali i većine ostalih udruga u želji da dobiju nekakvu crkavicu i kako bio opstao volonterski sport najčešće se dodvoravaju gradonačelniku, koji usput budi rečeno sebe smatra svevišnjim. Klubove u Pazinu u pravilu vode entuzijasti i zaljubljenici u sport, koji često iz svojih prihoda odvajaju za sportske aktivnosti, alin je pitanje do kada. Svi smo na neki način prevareni i građani i vijećnici i sportaši. Znam neke vijećnike koji su požalili jer su digli ruku za dvoranu, ne radi dvorane same ili pazinskog sporta, nego radi onoga iza toga ( cijene izgradnje, cijene projekta, prireza, Pazin sporta, načina korištenje i namjene dvorane, izdvajanja za sport i sl.). Loptica za takvo stanje je godinama prebacivana Gradskom vijeću, a koje u suštini nema ovlasti raspodjele sredstava, niti imenuje Nadzorne odbore, Upravna vijeće ili Direktore tvrtki čiji je Grad osnivač. Svi znamo da je to tako, netko više netko manje,ali svi uredno šutimo bojeći se ne znam koga i zašto. Zaboga tko god dijelio novac, ne dijeli svoj nego naš. Od činjenice da smo drugi Grad u državi po izdvajanju za sport i rekreaciju stvarni sportaši i rekreativci nemaju baš velike koristi. I naravno naslov ovog članka kojega u ovoj izbornoj kampanji različito možete protumačiti, je također “bombastičan”, da ne rečen tendenciozan. Kada bi na primjer naš proračun, zato jer nam je gospodarstvo u odličnom stanju, proračun kojim čudom bio 10 puta veći onda bi za istu količinu novaca izdvojenih za sport bilo možda na 50 mjestu, pa to i ne bi bila neka popularna vijest.
  U konačnici, žao mi je da sportaši i rekreativci, znači tamo gdje se sport živi, iz proračunskog novca namijenjenog sportu dobivaju samo manji dio, a sve zbog loše raspodjele.

 4. modus operandi napisao:

  Vitorio-kao da mi zvoni da san bi čita da je gradonačelnik reka da je dvorana koštala preko 38 miljuna?! Zna ki stvarnu cijenu te dvorane i kako je nastala razlika od 27 do 35 ili 38 miljuna?
  Da ni to tamo bilo kao na Pasaju?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.