Grad Pazin među najboljima u ispitivanju transparentnosti lokalnih proračuna

Institut za javne financije (www.ijf.hr) predstavio je 5. srpnja 2016. godine rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina). Grad Pazin na samom je vrhu rang liste transparentnosti prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama, budući da je pravovremeno objavio svih pet proračunskih dokumenata koji su bili predmetom analize. Samo je 25 od 128 gradova objavilo svih pet dokumenata.

U istraživanju se navodi da priličan broj gradova ima dobro organizirane stranice koje se lako i brzo pretražuju, s kvalitetnim i često zanimljivim vodičima za građane, pri čemu je Grad Pazin i ovdje među najboljima, a pohvaljen je i za posebnu stranicu Pazi(n), proračun! koja nudi vizualizacije proračuna, ali i mogućnost sudjelovanja u izradi proračuna za 2017. godinu.

Prema istraživanju, najbolje rezultate u ispitivanju transparentnosti ostvarile su županije, prosjek 4,3, pri čemu je čak 11 županija objavilo svih pet ključnih proračunskih dokumenata, dok su gradovi ostvarili prosjek od 3,05, a općine 2,04. Prema broju objavljenih dokumenata, Istarska županija je među najboljima, a po prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području, najtransparentnija je Karlovačka, slijede Primorsko – goranska, Istarska i Šibensko-kninska županija.

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.
Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje rezultate svake lokalne jedinice. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. – ožujak 2016.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.