Grad Pazin nastoji izići ususret korisnicima gradskih poslovnih prostora

franine-jurine.jpgZakupci gradskih poslovnih prostora na Trgu male fontane i u Ulici Franine i Jurine u Pazinu dosad su plaćali zakupninu prema tarifi najskuplje, prve zone, kao i u najužem centru grada, ali prihodi od poslovanja na tim lokacijama nisu opravdavali tako visoku kategorizaciju.

Nakon učestalih žalbi zakupaca, pa i otkazivanja zakupa – zbog čega bi gradski poslovni prostori na dulje ili kraće vrijeme ostajali prazni – u pazinskoj gradskoj upravi pripremili su i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ponudili na usvajanje vijećnicima izmjenu gradske odluke o upravljanju poslovnim prostorima u vlasništvu Grada.

Uz još neke druge sitnije izmjene, najvažnija se odnosi na prekategorizaciju Trga male fontane i Ulice Franine i Jurine, odnosno na njihovo premještanje iz prve u drugu zonu. Time bi se zakupcima gradskih poslovnih prostora na tim lokacijama zakupnina smanjila i do 50 posto.

Pozitivni učinak koji navješ čuje ta odluka pomućen je odredbom da postojeći ugovori o zakupu ostaju na snazi do njihovog isteka, zajedno sa starim “prvozonskim” cijenama zakupa. Novu, upola manju cijenu zakupa (radi se o početnoj cijeni zakupa koja se na javnom natječaju licitacijom može i povećati) plaćat će samo novi zakupci, koji će poslovne prostore dobiti na budućim natječajima.

Dosadašnji zakupci gradskih poslovnih prostora na tim lokacijama (a ima ih deset) moći će se uklopiti u novu odluku samo ako raskinu postojeći ugovor o zakupu s Gradom i jave se na novi natječaj za isti prostor koji već koriste. Kad se donosila spomenuta
izmjena odluke, SDP-ov vijećnik Bruno Rabar predložio je amandman kojim bi se postojećim zakupcima zakupnina automatizmom smanjila, odnosno uskladila s tarifom druge zone, ali Rabarov je prijedlog bio odbijen. Uz ostalo, obrazloženje za odbijanje priznavanja nove, odnosno manje cijene zakupa starim zakupcima glasilo je da se ne može remetiti proračunska stavka prihoda
od zakupa gradskih poslovnih prostora formirana prema starim cijenama. Prema Rabarovim informacijama, većina od važećih deset ugovora o zakupu za tu ulicu i trg istječe tek za tri godine.

Nezavisni vijećnik Valter Milohanić na sjednici vijeća branio je predloženu izmjenu odluke isticanjem nakane da se na tim lokacijama popune prazni gradski poslovni prostori. Medutim, prema službenoj informaciji iznesenoj na istoj sjednici, sada je tamo prazan samo jedan poslovni prostor u gradskom vlasništvu. Doduše, prazno ih je još, ali ti nisu u gradskom, već u privatnom vlasništvu.

Tako je dobra namjera izrodila moguću nepravdu: teoretski je moguće da od dvije susjedne butige u Ulici Franine i Jurine ili na Trgu male fontane jedna plaća dvostruko skuplju zakupninu od druge. Želi li se poduzetnik koji plaća više izjednačiti sa svojim susjedom, mora raskinuti ugovor o zakupu i čekati novi natječaj, na kojem, medutim, “njegov” poslovni prostor može većom ponudom “preoteti” i netko drugi!

Doduše, moguće je u natječajna pravila ugraditi i pravo prvozakupa za ranije zakupnike, ali da bi to pravo ostvarili, oni moraju
prihvatiti najveću izlicitiranu cijenu, koju im konkurent može “nabiti” i iz čiste zločestoće. Valjda u Pazinu ipak nema toliko
zločestih? Ponekad su pojedine odredbe gradskih odluka (kao uostalom i bilo kojih propisa, sve do državnih zakona) izvan dosega dobre volje jer su uvjetovane drugim odredbama drugih propisa, i tako ukrug.

U ovom pazinskom slučaju taj je krug moguće prekinuti jedino neugodnim i rizičnim pravnim potezom, koji možda i ne bi trebao biti nužan. (D.Š.)

Glas Istre

6 komentara na “Grad Pazin nastoji izići ususret korisnicima gradskih poslovnih prostora”

 1. pou napisao:

  ča je bila ona sirena noćas?

  1. broj1 napisao:

   tako bi rabilo svaku noć takat da nas malo oživne taj predivan zvuk

 2. lepimario napisao:

  Prvo sirena jedno 10 puta za redom, pa u zoru smetlari s onim bučnim puhalicama čistili grad. Ja nisan moga zaspat, a i tu oko mene ima bolesnih i djece… je li to normalno?

  1. b-i-d napisao:

   Izgleda da se bolesni i djeca premještaju ovisno o tome kome ustreba argument u ovim razgovorima :)
   p.s. drugi puta nazovite 112 – možda je u pitanju radioaktivna kiša iz Krškog a vi to neznate

   1. tinjanzabava napisao:

    more sad nakon oveg preseravanja se javit neki ki zna jedostavno odgovorit na pitanje?

 3. b-i-d napisao:

  Je, tulilo je zbog pokušaja provale u bankomat u Tinjanu! :)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.