Grad Pazin obilježava “Europski tjedan kretanja”

Grb PazinaEuropski tjedan kretanja“ obilježava se u brojnim europskim zemljama svake godine od 16. do 22. rujna 2009. godine a organizira ga Europska unija, direkcija DG Environment, s ciljem podizanja kvalitete života građana u gradovima Europe. Ove će se godine i Grad Pazin uključiti u ovu akciju organiziranjem zajedničkih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi smanjivanja zagađenja u urbanim sredinama te o potrebama promjene načina kretanja u urbanim sredinama, a posebice smanjivanju korištenja automobila u svakodnevnom kretanju.

Dan 22. rujna proglašen je ‘Danom bez automobila’ a glavni je cilj toga dana jačanje svijesti javnosti o ozbiljnosti onečišćenja izazvanog nepromišljenom uporabom automobila u gradovima i naglasak na povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u središte grada.

U obilježavanje Europskog tjedna kretanja u Pazinu uključile su se gradske udruge, Autoklub “Pazin” te Dječji vrtić, Osnovna i srednje škole.

Srijeda – Petak, 16,17 i 18. rujna: Besplatno mjerenje ispušnih plinova u vozilima
Svim zainteresiranim građanima Autoklub „Pazin“ – Pazin će u svojoj automehaničarskoj radioni omogućiti besplatno mjerenje ispušnih plinova iz automobila (tzv. EKO test) – od 07,00 do 15,00 sati.

Tijekom tjedna: „Mali zeleni grad“
Djeca iz dječjeg vrtića okupljaju se u Šetalištu Pazinske gimnazije u jutarnjim satima te crtaju, organiziraju male biciklijade, a organizirat će se i šetnje do obližnjih šumica i kroz šetalište te do Pazinske jame;

Tijekom tjedna: „Ozzy Ozone“ – edukacija učenika osnovne škole
U Osnovnoj školi – po razrednim odjelima (4., 5., 6., razred) će se tijekom tjedna održavati edukacija o održivom prometu, klimatskim promjenama, zaštiti ozonskog omotača i Europskom tjednu mobilnosti.

Subota, 19. rujna: Šetnja gradom
Šetnja od dječjeg vrtića do Kaštela i Pazinske Jame za prosvjetne djelatnike i sve zainteresirane građane s ciljem ukazivanja na važnost kretanja i smanjenje korištenja automobila. Muzej Grada Pazina je za sve sudionike osigurao besplatan ulazak u Pazinsku Jamu.

Subota, 19. rujna; 10,00 sati: „Rascvjetani centar“
Akcija uređenja okoliša bivše vojarne – prostora namijenjenog udrugama, te i gradnja pristupne rampe za osobe s invaliditetom u zgradu 24.

Nedjelja, 20. rujna; 10,00 sati: Pješačenje stazom Zelengrada
Organizirano pješačenje građana pješačkim stazama do Zelengrada u organizaciji Izviđačkog odreda Huhober a u koje će se uključiti i prosvjetni djelatnici gradskih škola i dječjeg vrtića.

Ponedjeljak, 21. rujna; 17,00 sati: „Grad bez barijera“
Društvo tjelesnih invalida krenuti će u obilazak grada i ukazivanje na arhitektonske barijere koje postoje i dobra rješenja koja su ostvarena.

Utorak, 22. rujna; 17,00 sati: Biciklijada gradskim ulicama “Dan bez automobila“
Zatvaranje prometnica u centru grada – poslijepodne, kojima u to vrijeme prolazi kolona biciklista svih dobi.
– za one koji žele više nastavak biciklijade u trasi od 15-20 km u organizaciji Kluba mladih Pazin.

Više o “Europskom tjednu kretanja” možete naći na www.mobilityweek.eu

2 komentara na “Grad Pazin obilježava “Europski tjedan kretanja””

  1. RS napisao:

    sutra, subota 19.09. za sve koje žele pješačiti do i kroz Pazinsku jamu okupljanje u 10,00 sati ispred dječjeg vrtića (gornjeg). Ulaz u jamu je besplatan!

    u nedjelju, 20.09. okupljanje je u 9,00 sati na trgu slobode za sve koji žele pod vodstvom IO Huhober pješačiti stazom Zelengrada.

    1. maline napisao:

      ulaz u jamu je besplatan…..konačno da pazinjani moru besplatno šetat

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.